Najzdravije je da na spavanje odete tačno u ovo vrijeme

Podijeli članak:

Najrizičnije vrijeme za odlazak na spavanje je poslije ponoći. Koje je najbolje, pročitajte u tekstu…

Ako se često budite neispavani i umorni, čak i ako ste sebi priuštili čuvenih 8 sati sna, možda jednostavno griješite u trenutku kada odlazite u krevet. Naime, stručnjaci tvrde da je najbolje otići na spavanje u periodu između 22 i 23 časa, te da je to povezano i sa manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti.

Ova tvrdnja je objavljena prošle godine u European Heart Journal – Digital Health, časopisu Evropskog društva za kardiologiju, prenosi B92.

Studija je uključila 88.026 ispitanika u Velikoj Britaniji koji su izabrani između 2006. i 2010. godine. Njihova prosječna starost bila je 61 godina, a raspon njihovih godina kretao se od 43 do 79, i 58 odsto su bile žene.

Tokom praćenja ovih ljudi, 3.172 učesnika razvilo je kardiovaskularnu bolest. Incidencija je bila najveća kod onih koji su išli na spavanje u ponoć ili kasnije, a najniža kod onih koji su odlazili na spavanje u periodu od 22h do 22:59.

U poređenju sa tim “zlatnim satom”, postoji 25 odsto veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti ako legnete u ponoć ili kasnije, 12 odsto veći rizik ako odete na spavanje u periodu od 23 časa do ponoći i 24 odsto veći rizik ako zaspite prije 22 časa.

“Naša studija pokazuje da je optimalno vrijeme za spavanje u određenoj tački 24-satnog ciklusa tijela i da odstupanja mogu da budu štetna po zdravlje. Najrizičnije vrijeme za odlazak na spavanje je bilo poslije ponoći, potencijalno zato što može da smanji vjerovatnoću da se vidi jutarnja svjetlost, što resetuje tjelesni sat”, objasnio je dr Plans.

“Iako nalazi ne pokazuju uzročnost, vrijeme spavanja se pokazalo kao potencijalni faktor rizika za srce, nezavisno od drugih faktora rizika i karakteristika spavanja. Ako se naši rezultati potvrde i u drugim studijama, vrijeme spavanja i osnovna higijena sna mogli bi da budu jeftin cilj javnog zdravlja za smanjenje rizika od srčanih bolesti”, dodao je ovaj ljekar.

 

 

(nezavisne)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Krađa sapuna i olovaka iz hotela djeluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od...

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši...

U subotu, 9. prosinca, restoran Gastro Globus u Zagrebu bit će poprište svečane donatorske...

Konkretni koraci prema suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesijskih ugovora za planirani projekt...

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava...

Okružni sud u Banjaluci osudio je Vladimira Čančara, specijalistu ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske...