Najveći vodopad na svijetu je jedna od najstrašnijih stvari koje možete vidjeti

Podijeli članak:

Najviši vodopad na svijetu, nazvan Denmark Strait, zapravo se nalazi pod vodom. Proteže se na 3,5 kilometara i nalazi se ispod Denmark Straita (kako mu i ime sugerira), između Grenlanda i Islanda.

Na više od tri kilometra voda pada iz Grenlandskog mora u Irminger more. To je pad veći od tri puta visine ikoničnog vodopada na kopnu, venecuelanskog Angel Fallsa, najvišeg vodopada na kopnu.

Osim što ima ogroman pad, vrlo je širok, prostirući se na 160 kilometara i slijeva oko 5 miliona kubičnih metara vode svake sekunde.

Prema Nacionalnoj okeanografskoj službi, podvodni vodopad povezan je s temperaturom vode. Hladna voda je gušća od tople vode, pa kada hladna voda iz Nordijskih mora dođe u dodir s malo toplijom vodom Irmingerskog mora, tone. Bitno je napomenuti da hladnija, gušća voda biva prisiljena ispod toplije vode.

Međutim, klimatske promjene mogle bi utjecati na to. Zagrijavanje okeana i manja formacija morskog leda rezultiraju smanjenjem volumena hladne, gušće vode koja teče prema dolje.

– Dobar primjer je na katalonskoj obali, gdje smanjenje broja tramontanskih dana zimi u zaljevu Lavanda i sjeverno od katalonske obale uzrokuje slabljenje ovog okeanografskog procesa, koji je odlučujući u regulaciji klime i ima veliki utjecaj na duboke ekosisteme – rekla je profesorica Ana Sančez-Vidal (Anna Sanchez-Vidal), koja vodi ekspediciju kako bi istražila Denmark Strait.

 

 

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ljekar trebinjskog Doma zdravlja Aleksandar Babić izgubio je bitku za život. Priča o doktoru...

Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije na domaćem i međunarodnom tržištu...

Policijski službenici Federalne uprave policije u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a...

Red Sea Film Festival u Saudijskoj Arabiji  započeo je svoje treće izdanje, a na...

Reprezentacija.ba kao partner Sofascore donosi statističke podatke bh. internacionalaca za mjesec novembar.

Rijetki su roditelji koji se nisu susreli sa situacijom u kojoj njihovo dijete želi...