Search
Close this search box.

Najveći evropski rudnik litija otvara se blizu bh. granice

Podijeli članak:

Rudnik litijuma mogao bi biti otvoren već 2028. godine

Srbija se sprema da Rio Tintu da zeleno svjetlo za razvoj najvećeg evropskog rudnika litijuma dvije godine nakon što je Beograd prekinuo taj projekat.

Time se otvara put za značajan podsticaj za industriju električnih vozila na kontinentu, navodi Financial Times u tekstu objavljenom pod naslovom “Srbija se sprema da Rio Tintu da zeleno svjetlo”.

Predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da su “nove garancije” anglo-australijske rudarske kompanije i EU izgleda spremne da odgovore na zabrinutost Srbije da li će na lokaciji Jadar biti ispunjeni neophodni ekološki standardi. Vučić je u intervjuu Financial Timesu istakao da je uvjeren da će obezbijediti i neophodne garancije lidera EU za srodne investicije u Srbiji, kao što su proizvodnja baterija i proizvodnja električnih vozila.

Dokle god budu ispunjeni zahtjevi u vezi sa “cijelim lanacem vrijednosti plus savršenom zaštitom životne sredine”, rekao je Vučić, očekuje se da će poslovni i politički lideri doći u Beograd sljedećeg mjeseca na zvanično saopštenje o projektu.

– Ako sve ispunimo, rudnik bi mogao biti otvoren 2028. godine – rekao je on, dodajući da je projektovano da proizvodi 58.000 tona litijuma godišnje što je “dovoljno za 17% proizvodnje električnih vozila u Evropi – otprilike 1,1 milion automobila”.

Vučić je dodao da “stvarno vjeruje da bi to moglo biti ključna promjena za Srbiju i cijeli region”, prenijela je Nova.rs.

Vlada Srbije oduzela je dozvole Rio Tintu u januaru 2022. godine nakon protesta, koje su predvodile ekološke grupe zabrinute zbog štete nakon zatvaranja rudnika, zagađenja vode, raseljavanja stanovnika, blokiranja autoputeva i mostova širom Srbije.

Protesti su došli u vrijeme kada je Vučić, koji je postao premijer 2014. godine i predsjednik tri godine kasnije, bio suočen sa izborima i unutrašnjim političkim pritiskom.

Ali nakon opštinskih izbora 2. juna, na kojima je u većini mjesta pobijedila Vučićeva vladajuća stranka SNS, izgleda da vlada vjeruje da je “obala čista” za nastavak projekta.

Planirano obnavljanje sporazuma sa Rio Tintom i umiješanost EU zapadni zvaničnici vide kao važan signal geopolitičkog svrstavanja Srbije u vrijeme kada joj se ekonomski i politički udvaraju Kina, Rusija i zemlje Zaliva.

– Zvaničnici EU su mislili da ćemo rudnik dati Kinezima. Nismo imali namjeru da to uradimo, jer smo obećali da ćemo raditi sa EU – rekao je Vučić.

Vučić, koji je insistirao da ostaje privržen ulasku Srbije u EU blok, tvrdi da su neke evropske države pokušale da potkopaju sporazum o Jadru.

– Oni su čak učestvovali u organizovanju protesta u Srbiji…Pitao sam se zašto to rade? Izgubit će sve i Kinezi će zauzeti njihovo mjesto – rekao je tada.

Evropa trenutno praktično nema domaću proizvodnju litijuma, a Jadar bi generisao dovoljno da zadovolji 13 posto predviđene potražnje na kontinentu 2030. godine, prema Fastmarkets, kompaniji za istraživanje roba.

– Jadar sadržavi visokokvalitetni litijum i nalazišta rudnika su velika u poređenju sa ostalima u svijetu – rekao je Martin Bejker, viši analitičar Fastmarketsa.

Siniša Mali, ministar finansija Srbije, rekao je da će projekat dati veliki podsticaj srpskoj privredi, dodajući između 10 i 12 milijardi eura godišnjem bruto domaćem proizvodu, koji je u 2022. godini iznosio 64 milijarde eura. On je napomenuo da Srbija planira da zabrani izvoz litijuma i rekao da Srbija želi da “izgradi kompletan lanac vrijednosti”.

– Beograd je uvijek bio naklonjen rudniku sve dok rudnik ispunjava stroge ekološke standarde – rekao je Mali. Odluka o prekidu projekta djelimično je bila “politička odluka” kako bi se izbegli nemiri uoči izbora.

Čad Blevit, generalni direktor Rio Tinta za projekat Jadar, rekao je da je Rio Tinto, otkako je ugovor prekinut, održao 125 razgovora sa lokalnom zajednicom kako bi dobio podršku javnosti.

Kompanija, koji je u četvrtak objavila nacrt ekološke procjene koja uključuje procjene potencijalnih uticaja na vodu, vazduh i tlo, biće “radikalno transparentna” u svom radu na lokaciji, rekao je on.

Rio Tinto je rekao da pozdravlja “javni dijalog zasnovan na činjenicama”, dodajući da nacrt procjene ukazuje da bi projekat mogao da se “bezbjedno razvija i da bude u skladu sa najvišim standardima životne sredine Srbije i EU”.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Domaći sok od kupina nije samo ukusan već izuzetno zdrav. S jednom čašom dnevno...

Kad smo se početkom ljeta prošle godine sreli s jednom osobom kojoj vjerujemo kada...

Ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF) biće otvoren 16. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu...

Bosanac Elvir Klempić imenovan je za višeg savjetnika američkog predsjednika Joe Bidena za vezu...

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, u sklopu Ambulante za terapiju bola, počela...

Tridesetdevetogodišnji muškarac iz Tuzle čiji su inicijali S.T. preminuo je u Službi hitne medicinske...