Najteža biciklistička trka u BiH vodi kroz neke od najljepših lokacija

Podijeli članak:

Centar za bolji kvalitet života predstavlja peto izdanje najvećeg domaćeg biciklističkog projekta – međunarodne turističko-sportske manifestacije B-HARD Ultra Race & Brevet – svojevrsnog Tour de BIH – koja promovira prirodne ljepote i raznovrsnost Bosne i Hercegovine, ekološki način kretanja, očuvanje prirode, kao i sport i ekstremne izazove.

Naime, preko 100 biciklista ultramaratonaca iz 24 zemlje svijeta će, u periodu od 9.6. do 14.6.2023. godine, po peti put obići neke od najljepših lokacija u Bosni i Hercegovini, startavši iz Banja Luke: Nacionalni park Kozaru, Jajce, Kupres, Mostar, Trebinje, Nacionalni park Sutjesku, Višegrad, Jahorinu, Sarajevo, Bjelašnicu, Konjic, Vlašić i ponovo Banja Luku – na veoma zahtjevnoj i brdovitoj ruti dužine 1215 km, s 15500 m ukupne visinske razlike.

Da bi ovo ipak bio ekstremni izazov, a ne samo dugometražna vožnja, pobrinuo se vremenski limit od samo 90 sati u kojem se sudionici moraju pojaviti na cilju kako bi uspješno završili vožnju, a svi s nestrpljenjem očekuju da vide za koliko vremena će Bosnu i Hercegovinu obići najbrži čovjek na planeti i višestruki svjetski rekorder – Christoph Strasser iz Austrije.

Tu je također i trka u trci, odnosno prestižna titula ŠKODA King of Mountain – koja će biti dodijeljena sudioniku koji za najkraće vrijeme savlada izazovni uspon na Jahorinu – najvišu točku B-HARD rute i tako ponese titulu najbržeg brdskog vozača.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Banja Luka, uz Klix.ba kao glavnog medijskog pokrovitelja.

B-HARD Ultra Race & Brevet ćete moći pratiti uživo preko GPS praćenja učesnika na web sajtu manifestacije B-Hard i uz izvještaje na Instagram i Facebook profilima.

JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” od početka podržava ovu utrku i natjecateljima omogućava osvježenje na mjernom mjestu u Turističkom info centru u središtu grada.

Iz Agencije pozivaju sve ljubitelje biciklizma i građane Jajca da prate ovu ekstremno tešku utrku i da dođu podržati i pozdraviti natjecatelje prilikom zadržavanja u Jajcu.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...