Najstrašnije turističke destinacije u slavenskim zemljama

Slavenske zemlje imaju puno mjesta koja će vas oduševiti, uplašiti i vas ostaviti u nedoumici. Neka od njih su remek-djela arhitekture, a pojedina će vas naježiti, piše Dnevni avaz.

Napušteni sovjetski cirkus, Moldavija

Neke ruševine su ostale nakon što su komunisti ostavili svoj trag u Moldaviji. Ovaj cirkus se zove Kišinjev, a zatvoren je 2004. godine zbog potrebnih popravki. Prije toga je bio zapušten gotovo 10 godina i čuvali su ga praznog. Unutra se nalazi jezivi prizor nadstrešnice i puno praznih sjedišta. Iako nije potpuno rastavljen, još uvijek postoji nešto tajnovito u zraku jer samo nekoliko sunčevih zraka uspije ući unutra.

Napušteni sovjetski cirkus, Moldavija

Napušteni sovjetski cirkus, Moldavija

FOTO: AGENCIJE


Podvodni sovjetski muzej, Rt Tarkhankut, Krim

U sklopu krimskog područja,usred valova, postoji fascinantna i nevjerovatno jeziva lokacija za posjetiti. Nekoliko metara ispod vodene površine možete vidjeti oko 50 statua vođa iz perioda komunizma. Kako su zakopani poput stupova u pijesku, s vidljivim gornjim dijelom, oni su razlog zašto se ovo naziva „Sovjetska Atlantida“. To je bila ideja ronioca s maskom, Vladimira Bourmenskog, davne 1992. godine. Vladimir je počeo dodavati još skulptura kako je vrijeme prolazilo, a sada ih je na desetine pod vodom.

Podvodni sovjetski muzej, Rt Tarkhankut, Krim

Podvodni sovjetski muzej, Rt Tarkhankut, Krim

FOTO: AGENCIJE


Đavolje glave, Češka

Ako ikada posjetite Češku, pokušajte otići u selo Zelizy. Dok šetate njegovim stazama, vidjet ćete prilično zastrašujuću pojavu. Dva gigantska đavoljska lica napravljena od stijena naći će ispred vas, okružena čarobnim šumskim drvećem. Oni su remek-djelo kipara Vaclava Levyja, a izloženi su od 1850-ih godina. Pitate se, koliko su velike? Otprilike su 4 puta veće od prosječnog muškarca. Kamenje u blizini je prilično slično ovim ‘glavama’ sa identičnim rezbarijama.

Đavolje glave, Češka

Đavolje glave, Češka

FOTO: AGENCIJE


Crkva devet duhova, Češka

Ovo je još jedno jezivo mjesto u Češkoj, a u pitanju je crkva – kao što pretpostavljate, napuštena. Melanholična je, sablasna, gotovo kao iz horor filma o ukletim mjestima. Nazvana je crkva Svetog Đorđa i nalazi se u mjestu Lukovo. Kada uđete unutra možete vidjeti čaroban prizor: oltari, likovi koji tuguju i prekriveni su bijelim materijalom, te nalikuju na duhove. Glave su im pognute prema dolje i izgledaju kao da tuguju ili čuju nešto što drugi ne čuju.

Crkva Svetog Đorđa, Češka

Crkva Svetog Đorđa, Češka

FOTO: AGENCIJE


Vodnjanske mumije, Vodnjan, Hrvatska

Kad se spomenu mumije, odmah pomislimo na Egipat. Ali, ove se nalaze u mjestu Vodnjan u Hrvatskoj,a ima  ukupno 6 tijela odnosno 6 svetaca. Oni se nalaze unutar crkve Svetog Vlaha, a ono što ih čini tako jezivima i posebnima je to što se tijela nikada nisu raspala. Ovo hodočasničko mjesto okuplja više od 15.000 ljudi koji ovdje dolaze na bogosluženje svake godine. Osim mumija, u crkvi se nalazi i oko 370 relikvija koje su pripadale mnogim svecima. Mogu se vidjeti slike, drvorezi, skulpture, kameni reljefi i još mnogo toga.

Vodnjanske mumije,  Hrvatska

Vodnjanske mumije, Hrvatska

FOTO: AGENCIJE


Kosturnica Sedlec, Kutna Hora, Češka

Očigledno nismo završili sa jezivim mjestima u Češkoj. Tamo zaista možete posjetiti neke sablasne destinacije. Ovo mjesto se naziva „Koštana crkva“ i veličanstveno je ukrašena sa 40.000 ljudskih kostura. Može li biti jezivije od ovoga? Izvana djeluje sasvim “normalno” i ne tako zastrašujuće, ali iznutra je sve samo ne obično. Gotička aura očarava one koji su zadivljeni zastrašujućim prizorima. Priča iza ove crkve je da je svojevremeno iguman manastira Sedlec imao teglu ‘svete zemlje’ i razbacao je po tamošnjem groblju, pa su svi željeli da budu sahranjeni na ovom mjestu – otuda i veliki broj kostura.

„Koštana crkva“, Češka

„Koštana crkva“, Češka

FOTO: AGENCIJE


Muzej historije medicine, Varna, Bugarska

Ovo mjesto možda nije preplavljeno lubanjama ili mumijama, ali posjeduje malo jezive energije jer ćete vidjeti medicinske alate iz ranog razdoblja koji su tadašnji doktori koristili. Kad to uporedite sa modernim medicinskim alatima, može postati sablasno. Tamo postoje i zubarski alati i da, nekoliko lubanja koje su korištene za vježbe (ili ritualna bušenja, kako neki tvrde!).

Muzej historije medicine, Varna, Bugarska

Muzej historije medicine, Varna, Bugarska

FOTO: AGENCIJE


Lenjinov mauzolej, Moskva, Rusija

Ovo samo po sebi nije “jezivo-ukleto-zastrašujuće”, ali kompletan izgled mauzoleja ostavlja ljude bez daha. Smješteno u središtu Crvenog trga, ovo mjesto je grob lidera iz sovjetskog perioda, Vladimira Lenjina. Vjerovali ili ne, njegovo tijelo je sačuvano i izloženo javnosti od 1924. godine (uz neke povremene promjene zbog ratnih zbivanja). Ovu granitnu strukturu izradio je Aleksey Shchusev.. Tamnocrvena i grimizna boja naprosto djeluju očaravajuće i prilično umjetnički, veličanstveno i intrigantno.

Lenjinov mauzolej, Moskva, Rusija

Lenjinov mauzolej, Moskva, Rusija

FOTO: AGENCIJE