Najstarija zgrada u Jajcu postaje najveće ruglo u gradu

Podijeli članak:

Petokatnica je bila jedna od prvih izgrađenih zgrada u Jajcu. Početak njene gradnje bio je davne 1959. godine, a prvi stanari uselili su se dvije godine kasnije, piše Jajce Online.

Popularna petokatnica nije jedna zgrada u Jajcu, na kojoj su ratni ožiljci vidljivi kao da je rat jučer stao, a ne prije više od 27 godina! S obzirom na to da je Jajce turistički posjećen grad, često se zna desiti da neki turista “zaluta” i u čudu fotografiše ovaj živi ratni eksponat.

– Ovo je prva zgrada napravljena u našem gradu, ali možda i jedina koja je najviše obeštećena u proteklom ratu. Naša zgrada odnosno raskrsnica glavna prometnica u gradu, dosta ljudi prolazi prema Domu zdravlja i drugim institucijama pa postoji opasnost od obrušavanja fasade dijelom te ulice, rekao je Huso Maglić, predsjednik Kućnog savjeta zgrade.

Predsjednik Maglić sa još jednim stanarom imao je susret i s načelnikom Edinom Hozanom.

– Imali smo sastanak i kod općinskog načelnika Edina Hozana, on je obećao da će Općina Jajce učestvovati jednim dijelom obnove, drugim kanton, ali da mi moramo platiti 50 posto radova. S obzirom na to da se radi o cifri preko 140.000 KM, nemoguće je da mi sve to sami platimo. U našoj zgradi jako je malo stanara i većinom su to penzioneri koji su slabijeg imućnog stanja, rekao je on.

Jedan od stanara za kraj naše posjete nam je rekao, da je ovo više apel da se sredi ruglo u gradu nego neka kritika na nadležne.

Uređenje krovova i fasada

U posljednje tri godine kroz projekat “Izgradnja i sanacija objekata od značaja za zajednicu”, Općina jajce podržala je obnovu i rekonstrukciju 19 zgrada i u te svrhe izdvojili gotovo 250.000 KM.

– S ciljem postizanja energetske efikasnosti i ljepšeg izgleda stambenih naselja nastavili smo i u 2022. godini s podrškom projekata obnove i rekonstrukcije zgrada zajedničkog stanovanja. Općina Jajce je u projektima sanacije stambenih jedinica na području grada učestvovala zajedno sa građanima i sufinansirala zamjenu krovova i uređenja fasada na šest zgrada u ulicama Nikole Šopa, Vukovarskoj, Donjim Pijavicama, Hrastu, Kulina bana i Meše Selimovića.

Projekat je podržalo i Ministarstvo prostornog uređenja SBK/KSB. Općina Jajce pružila je podršku u sanaciji i rekonstrukciji objekata privatnog stanovanja građanima lošijeg ekonomsko-socijalnog stanja i pomogla kroz sredstva za sitne popravke, naveli su iz Općine Jajce u godišnjem biltenu.

Bez obzira na sva ova ulaganja, brojni građani postavljaju pitanje, kada će se sanirati sve ruševine u strogom centru kraljevskog grada Jajca.

Slika Jajca nisu samo prirodne ljepote i historijske znamenitosti već i ostali objekti u tom turističkom mozaiku. Nadamo se da će lokalna vlast i OV Jajce znati prepoznati ovaj problem i da će sistemski efikasnije rješavati kako bi naš grad sijao u puno sjaju kako mu i priliči.

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...