Search
Close this search box.

Najprijateljskije zemlje na svijetu za turiste, susjedna Hrvatska prema globalnom istraživanju zauzela visoko mjesto

Podijeli članak:

Jeste li znatiželjni znati koje su zemlje na svijetu najgostoljubivije i najprijateljskije prema međunarodnim putnicima? Mjerenje ove crte osobnosti u toliko velikoj mjeri nije lak zadatak, ali Remitly, kompanija za digitalne finansijske usluge, provela je globalnu studiju postavljajući ljudima širom svijeta pitanja iz Big 5 Testa osobnosti, koji se smatra standardiziranim testom iz ove oblasti.

Južnoafrička Republika prva na listi

Prilikom provođenja istraživanja za određivanje najprijateljskijih zemalja, tim se fokusirao na pitanja koja se tiču ​​osobine osobnosti ispitanika “prijatnosti”, koja je definirana prijateljskim, ljubaznim i kooperativnim karakteristikama.

Prema analizi objavljenoj u junu 2024., Južnoafrička Republika proglašena je najprijateljskijom zemljom na svijetu. Ova zemlja privlači safari putnike koji žele vidjeti lavove, leoparde, slonove, bizone i nosoroge, kao i znatiželjne ronioce na brodolome. Južna Afrika također je poznata kao vinska regija svjetske klase, s plažama za opuštanje i planinama za osvajanje vrhova.

Grčka je na drugom mjestu, a autori studije ukazuju na dugogodišnju vrijednost “philoxenia”, što u prijevodu znači gostoljubivost.

Grčka je na drugom mjestu najgostoljubivijih zemalja, Foto: REUTERS/Costas Baltas

Hrvatska, Meksiko i Švedska zaokružuju popis pet najprijateljskijih zemalja na svijetu. Sjedinjene Države zauzimaju 15. mjesto kada je riječ o ljubaznosti prema putnicima.

Autori studije zapažaju kako oni koji posjeduju visoke osobine ugode općenito pokazuju više prosocijalnog ponašanja i često su vrlo empatični, pokazujući veliko poštovanje prema drugima. Učesnicima ankete širom svijeta postavljana su pitanja poput: “Koliko brinete za druge?” i “Volite li učiniti da se drugi osjećaju ugodno?”

Što su stanovnici svake nacije imali veći rezultat na testu, smatrani su “prijatnijim”, a analitičari su rezultate preveli u “ocjenu ljubaznosti” za svaku zemlju. Ti su rezultati zatim korišteni za izračunavanje prosječne ocjene prihvatljivosti za svaku naciju.

“Ljubaznost je tako ključna osobina u životu, još više ako se selite ili putujete u novu zemlju u kojoj se možete osjećati nervozno ili usamljeno”, rekao je Ollie Cassel, voditelj marketinga rasta u Remitlyju u izjavi. “Toplota i prijateljstvo stranaca mogu učiniti veliku razliku u pomaganju ljudima da se osjećaju dobrodošlo i staloženo”, dodao je.

Prijateljstvo je jedna stvar, ali mnoge zemlje se bore s gostoljubivim putnicima zbog zabrinutosti zbog pretjeranog turizma i njegovog utjecaja na okoliš. Kako se ljetna sezona putovanja zahuktava, mnoga popularna odredišta širom svijeta poduzimaju korake za suzbijanje turizma, od boravišne takse u nekoliko evropskih gradova, do crnog ekrana u Fujikawaguchiku u Japanu koji blokira pogled na planinu Fuji, do lažnih znakova upozorenja na meduze u Mallorci kako bi odvratili putnike koji govore engleski.

Trg St. Mark u Veneciji, Foto: REUTERS/Manuel Silvestri

Prošlog ljeta mišljenja o SAD-u bila su više pozitivna nego negativna u zemljama koje je istraživao Pew Research Center. Ova kompanija je izvijestila da je u prosjeku 59 posto od 23 zemlje imalo povoljno mišljenje o SAD-u, dok je 30 posto imalo nepovoljno mišljenje. Mađarska je bila jedina ispitana zemlja koja je imala negativno mišljenje o SAD-u, a 51 posto njih imalo je nepovoljno mišljenje.

Najprijateljskije zemlje na svijetu za turiste

1. Južna Afrika

2. Grčka

3. Hrvatska

4. Meksiko

5. Švedska

6. Australija

7. Kanada

8. Njemačka

9. Estonija

10. Belgija

11. Španija

12. Češka

13. Italija

14. Japan

15. Sjedinjene Američke Države

16. Nizozemska

17. Portugal

18. Velika Britanija

19. Poljska

20. Švicarska

 

 

Autor: Brittany Anassaradnica Forbesa

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Iako prenatrpanost turista izaziva glavobolje za lokalno stanovništvo Japana, postoji jedna grupa koja profitira...

Danas u ponoć istječe rok do kojega se državljani BiH koji žive u inozemstvu...

Željeznice Federacije BiH u prvoj polovini 2024. godine uplatile su prema javnim fondovima 19.330.225...

Iako je prva donacija hrane oslobođene plaćanja PDV-a na adrese javnih kuhinja i udruženja...

Porez na prazne stanove postaje sve aktuelnija tema u Bosni i Hercegovini.

Banja Luka je nedavno ugostila jedinstvenu manifestaciju pod nazivom “Banjalučko šahovsko ljeto u parku,”...