Search
Close this search box.

Najnoviji slučaj nasilja u BiH potaknuo još neke žrtve da progovore: Maloljetnice su godinama prijavljivale proganjanje

Podijeli članak:

Gotovo svakodnevno svjedočimo eskalaciji nasilja u bh. društvu, no svaki novi slučaj iznova šokira javnost. Granice normalnog odavno su pređene. Rade li nadležni svoj posao, je li sigurnosna situacija narušena, stara su pitanja. Ona nova su jesmo li postali tolerantni na zločin i kako ozdraviti bh. društvo?

Uznemiravanje, presretanje, bušenje guma. Sve je to stariji komšija priređivao tada maloljetnoj Tei Muharemović, ali i drugim djevojakama skoro 8 godina. Iako je slučaj prijavljivala nadležnima, zaštitu nije dobila. Barem ne odmah.

“Par puta kada smo zvali policiju, uzimali su izjavu i sve, saslušali su nas. Međutim, imam osjećaj da uvijek treba previše da im pokažeš koliko te pogodilo, da bi ti povjerovali. Tek kada sam naišla na jednog jako finog policajca koji je zaista htio da se potrudi i pomogne dolazio je kasnije provjeravao mene i poznanicu, da li smo dobro, kako to ide. Uspjeli smo nekako. Ja sam kasnije otputovala kada sam se vratila, rečeno mi je da se dogodilo još nešto, pa da je tada napokon, da li je bio zatvoren ili ne, ne znam, nisam ga vidjela od prošle godine hvala Bogu”, ispričala je za N1 Tea Muharemović-Berić.

Da se nijedan slučaj ne smije zanemariti, učimo nažalost na iskustvima. Posljednjih dana ponovo novinske stupce puni crna kronika. Epicentar dešavanja ponovo glavni grad. Ubistvo 38-godišnje žene na Pofalićima, muškarac izboden na sarajevskoj benzinskoj pumpi, ubistva i samoubistvo na Širokači. Na eskalaciju nasilja, kao da niko nema adekvatan odgovor, kažu građani.

 

Opširnije u priči Dragice Gajić.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Most na Koridoru 5C, koji povezuje BiH s Evropskom unijom, koncem avgusta ili početkom...

Političari u BiH se ponašaju kao da smo bogati poput Švajcarske, a ne da...

Danas u našoj zemlji sunčano vrijeme uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne...

Najnovije rangiranje QS World University Rankings: Europe 2025, koje obuhvaća 684 sveučilišta iz 40...

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...