Najmanji “grad” u Italiji: Mjesto za odmor na prekrasnoj obali koje turisti zaobilaze

Podijeli članak:

Atrani je mjestašce na talijanskoj Amalfijskoj obali za koje većina nikad nije čula. No, samo jedan pogled na njega dovoljan je da se čovjek zapita: kako to?

Potpuno netipičan izgled mjesta trebao bi već biti na naslovnicama i popisima najljepših plaža, ali Atrani se uspješno sakrio u sjeni poznatijih gradova u okolici kao što su Salerno, Amalfi ili Napulj…

Malo ribarsko selo ima manje od tisuću stanovnika i lice koje, jednom kad vidite, nikad ne zaboravljate. Nad njim se nadvijaju dva oštra klifa, a iznad plaže se nalaze most i hrpa šarenih kućica s malom utvrdom na samom rubu.

Uske uličice i mala površina uspjele su udomiti i stanovnike i nekoliko trgova s fontanama, i stare barokne crkvice iz srednjeg vijeka, i utvrdu Torre dello Ziro… Zovu ga najmanjim gradom Italije, premda tehnički ne spada u kategoriju grada. No, barem zvuči šarmantno.

A strme litice skrivaju i dvije špilje: jednu zvanu „Masaniellova kuća“, prema čovjeku koji se ovdje navodno skrivao od napuljske vojske, a drugu „Špilja svetaca“ koja čuva stare freske u bizantskom stilu iz 12. stoljeća.

Samo mjesto ima pomalo chabby chic izgled, što mu daje posebnu dozu atraktivnosti. Povijest ovdje seže do samih početaka nove ere, kada su u slavnoj erupciji Vezuva 79. godine uništeni rimski gradovi u blizini.

Unatoč svemu, ovdje nema hordi turista ni gužvi čak ni u sezoni. Autentično, slatko, mediteransko – i mirno. Neka tako i ostane, pa ako ga već „bukirate“ za odmor, nemojte nikome reći.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije na domaćem i međunarodnom tržištu...

Policijski službenici Federalne uprave policije u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a...

Red Sea Film Festival u Saudijskoj Arabiji  započeo je svoje treće izdanje, a na...

Reprezentacija.ba kao partner Sofascore donosi statističke podatke bh. internacionalaca za mjesec novembar.

Rijetki su roditelji koji se nisu susreli sa situacijom u kojoj njihovo dijete želi...

Udruženje lektora Republike Srpske bira riječ koja je obilježila 2023. godinu. Pozivaju i građane...