Search
Close this search box.

Najbolja fizička aktivnost je hodanje: Skidajte kilograme pješačenjem

Podijeli članak:

Ako svaki dan tri puta dnevno pješačite po 20 minuta, to će vam pomoći da dosegnete željeni broj koraka i da smršate. Najbolja i najdostupnija fizička aktivnost je šetnja, tj. pješačenje ili jednostavno hodanje.

 Isprobajte trik

Istraživanje Univerziteta Vašington ustanovilo je da su ljudi, koji su hodali 15 minuta poslije svakog obroka, imali bolju ravnotežu šećera u krvi od onih koji su hodali 45 minuta u bilo koje doba dana.

To znači da vas hodanje poslije ručka može spasiti od uobičajene popodnevne letargije poslije jela i želje za slatkim. Isprobajte i trik s kojim ćete istopiti 20 posto više kalorija dok hodate.

Hodanje uzbrdo, što uključuje i hodanje po stepenicama, pomaže u izgradnji mišića, što pak ubrzava metabolizam. Na taj način sagorjet ćete više kalorija čak i kada sjedite za radnim stolom. Počnite tako da tri puta sedmično rutini hodanja dodate intervale hodanja uzbrdo pa postepeno povećavajte.

Ubrzati ritam

Hodajte tako da radite jednominutne intervale u kojima ćete ubrzati ritam hodanja i tako ćete povećati broj otkucaja srca te sagorjeti više kalorija. Nakon što ubacite jednominutne intervale u vašu rutinu hodanja, postepeno počnite povećavati ritam i trajanje intervala.

 Dodajte vježbe

Mršavljenje hodanjem ne podrazumijeva samo hodanje. Pravite pauze u kojima ćete napraviti 15 do 20 čučnjeva, sklekove oslanjajući se na klupu ili radite duboke raskorake. Sve te vježbe ubrzavaju otkucaje srca, pomažu u izgradnji mišića i u tome da vam hodanje ne postane dosadno.

 Idite dužim putem

Uvođenjem većeg broja koraka u vaše svakodnevne aktivnosti olakšat ćete sebi dosezanje brojke od 15.000 koraka dnevno i mršavljenje. Tokom vremena sitni “naleti” kretanja tu i tamo, zaista čine razliku, zaključuju stručnjaci.

Oni preporučuju da ciljate na 15.000 koraka dnevno i da toliko koraka napravite baš svaki dan. Možda vam se ta brojka čini prevelika, ali u tu brojku ulazi baš svaki korak koji napravite od trenutka kada ustanete iz kreveta.

Ne brinite se zbog toga ako tek polagano povećavate broj koraka. Samo krenite, savjetuju stručnjaci. Za razliku od toga kada preko noći pojačate intenzitet vježbanja, udvostručavanje broja koraka preko noći neće opteretiti tijelo niti povećati mogućnost povreda.

 

 

 

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...