Nadležni obećali gasifikaciju Bijeljine do iduće zime

Svake sezone, već duže od decenije, nadležni su najavljivali početak snabdijevanja Bijeljine gasom. Posljednje obećanje dato je u junu prošle godine, kada je rečeno da će Semberci dobiti gas u septembru 2020. godine. Danas je dat novi rok. Da li će projekat konačno biti završen?

[embedded content]

ALEKSANDAR TODOROVIĆ, odvjetnik tvrtke „Srbija gas“

„Sledeće zime to očekujemo da će konačno biti gotovo. To je gotovo sto posto izvesno sem ako se ne desi neki kataklizmični momenat u koji ne verujem“.

Nakon što obećanje „Srbija gasa“ dato u junu prošle godine, kada je rečeno da će se Semberci grijati na gas u septembru 2020. nije ispunjeno, zvaničnici ove kompanije dali su novi rok. Pandemija je donekle usporila projekat, ali da se kraj nazire, i to sljedeće zime, rečeno je nakon sastanka u Bijeljini.

MILOŠ STEVANOVIĆ, savjetnik tvrtke „Srbija gas“

„U ovom momentu ostalo je da završimo pitanje legalizacije gasovoda s obzirom da moramo da dobijemo dodatnu građevinsku dozvolu jer prethodna iz 2009. nije obuhvatila sva mjesta kroz koja je prošao gas“.

ALEKSANDAR TODOROVIĆ, odvjetnik tvrtke „Srbija gas“

„Nama preostaje da uradimo samo još posao sa regulatorom u Trebinju, sa kojim imamo dobru saradnju, da završimo pitanje tarifiranja da bi oni koji se priključuju znali koliki će biti troškovi priključka. To ima svoju proceduru koja bi trebalo da se završi tokom ove godine“.

Na pitanje zašto projekat do sada nije realizovan i šta je ono što koči početak snabdijevanja Semberije gasom, iz ove kompanije odgovaraju.

MILOŠ STEVANOVIĆ, savjetnik tvrtke „Srbija gas“

“To ne zavisi ni od Srbija gasa ni od BH gasa, ne zaboravite, u pitanju je veliki projekat koji zahtijeva dozvole regulatora u Trebinju, a onda ostane i nekoliko stvari koje moramo da završimo u našoj kući. Nije ni blizu jednostavno kao što izgleda kad govorimo. Mi imamo prije svega situaciju da smo kompletno morali da legalizujemo gasovod, prethodni partner je skoro pa bankrotirao, a Srbija gas je došao tek 2019. godine, tako da faktički mi smo projekat počeli iz početka“.

S druge strane, Gradska uprava početkom februara dala je dozvole koje su neophodne za dalju legalizaciju gasovoda, čime je, kako objašnjava prvi čovjek Bijeljine, grad uradio sve u svojoj nadležnosti.

LJUBIŠA PETROVIĆ, gradonačelnik Bijeljine

„Lokacijski uslovi koji su izdati petog februara su preduslov za dobijanje naknadne građevinske dozvole i gradska uprava će sa snažnom podrškom BH gasu i Srbija gasu biti partner kako bi se investicija u što kraćem roku privela kraju“.

Do sada je u realizaciju projekta gasifikacije u Semberiji uloženo više od 30 miliona eura. Izgrađen je magistralni gasovod od Šepka do Bijeljine u dužini od 17,3 kilometra i riješeni su imovinsko-pravni odnosi na toj dionici. Da li će posljednje u nizu obećanja biti ispunjeno, znaće se već sljedeće zime.

BHRT