“Nada” Jajce: Udruženje za borbu protiv karcinoma dojke i malignih oboljenja, promovira edukaciju i besplatne preglede u zajednici

Podijeli članak:

U sklopu svojih aktivnosti, Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Nada” Jajce uspješno su danas organizirali edukativno predavanje na temu “Psihoterapija i osnovne ljudske potrebe”, piše Jajce Online.

Ova vrijedna inicijativa ostvarena je u partnerstvu s Centrom za mentalno zdravlje, koji djeluje unutar JU Dom zdravlja Jajce. S posebnim zadovoljstvom smo ugostili renomirane stručnjake: dr. Ismara Halilovića, psihijatra, te Josipu Lozić, psihoterapeutkinju koja se nalazi pod supervizijom.

Uz informacije o značaju mentalnog zdravlja, predavačica Josipa Lozić također je podijelila svoje uvide o fiziološkim aspektima te o potrebama za ljubavlju, moći, zabavom i slobodom. Njeni inspirativni i dubinski izraženi govori dodatno su obogatili edukativno iskustvo prisutnih.

– Najbitnije je da imamo zdravlje i ljubav jer oni su nekako naši pokretači, nešto što nam daje snagu i volju za život. Naravno, oboje spada u naše osnovne potrebe jer svi ih imamo u manjoj ili većoj količini. Kada govorimo o potrebama izdvojila bih pet osnovnih/urođenih potreba, onih s kojima se rađamo, a naravno tu su i one stečene kroz djetinjstvo, roditeljski dom, adolescenciju, kroz društvo, sredinu, Veoma je bitno da su nama sve potrebe relativno zadovoljene jer ako nisu to može dovesti do razvoja mentalnih oboljenja. Zato trebamo raditi na sebi,sami ili uz nečiju stručnu pomoć Jer samo zadovoljni, sretni sa sobom možemo biti zdravi i spokojni.

U drugom dijelu predavanja, dr. Halilović je naglasio važnost mentalnog zdravlja i istaknuo da su vrata Doma zdravlja i Centra za mentalno zdravlje otvorena svima. Ova poruka ukazuje na važnost pristupačnosti i podrške koju ove ustanove pružaju zajednici, potičući ljude da potraže pomoć i podršku bez ikakve stigme ili predrasuda.

– I u bliskoj budućnosti bićemo na raspolaganju kako ovom udruženju tako i drugima. Vrata su sirom otvorena uvijek smo spremni da pomognemo po pitanju mentalnog zdravlja.Najgore je pomoć tražiti na internetu, gdje neka i zvučna imena pišu svašta. Jako je važno da sve osobe kojima je potreban naša pomoć blagovremeno jave kako bi mogli procijeniti njihovo stanje i efikasno da djelujemo, kratko je rekao dr. Halilović.

Njihovoj akciji i solidarnosti u borbi i podizanju svijesti o ovoj opakoj bolesti pružaju brojni sugrađani, nevladine organizacije, sportski kolektivi te ljudi iz javnog i političkog života.

– Prije svega želim se zahvaliti svojim vrijednim članicama i Općini Jajce koja nam pruža ogromnu finansijsku pomoć bez koje bi se naše udruženje ugasilo. Isto tako želim se zahvaliti našoj Općoj bolnici Jajce, Domu zdravlja, Centru za mentalno zdravlje kao u svim privrednicima, dijaspori i humanim ljudima koji nam nesebično pomažu u prevladavanju svih poteškoća i nedaća. Također. ključnu ulogu igraju i mediji koji prate i podržavaju naš rad, a ta zahvala ide Radio Jajcu i vašem portalu, rekla je Dževahira Šehović, predsjednica Udruženja “Nada” iz Jajca.

Udruženje građana oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Nada” osnovano je 28. septembra 2006. godine. Trenutno broji preko 120 članova i oko desetak vrijednih volontera.

Zahvaljujući podršci donatora, posebno Općini Jajce koja izdvaja sredstva iz svog budžeta za mamografske i druge preglede žena, Udruženje je uspješno realiziralo brojne projekte s ciljem unapređenja zdravlja svojih članova.

Uz to, organizirali su mnoge edukativne radionice i pregleda žena u ruralnim područjima. Važno je napomenuti da su svi mamografski pregledi besplatni za sve građane Jajca, zahvaljujući naporima Udruženja i podršci lokalne zajednice.

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine, najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, bit će održan...

Sjednica Skupštine opštine Mrkonjić Grad prekinuta je danas nakon što je odbornik Sergej Milanović...