NAČELNIK JE POZNAT, KO JE NOVI PREDSJEDAVAJUĆI OV JAJCE?

Lokalni izbori su sami po sebi bili specifični zbog pandemije, ali i online kampanje koja se vodila.

Već je poznato da će novi – stari načelnik biti Edin Hozan, inače za ove izbore kandidat ispred Saveza SDA-SBiH i A-SDA. On je pobijedio osvojivši 6.261 glasa prema zadnjim podacima Centralne izborne komisije. Drugi je Anto Brtan, kandidat stranaka Hrvatskog narodnog sabora osvojio je 4.594 glas, treći je bio Ismar Halilović ispred Naroda i pravde sa 1.082 glas te nezavisni kandidat Ljubo Marušić sa 54 glasa.

Što se tiče Općinskog vijeća, najbolji rezultat ostvario je savez SDA-SBiH-ASDA sa 4.531 glasa, druga je kolacija „Zajedno za bolje sutra Jajcu“ (HDZ BIH, HKDU BIH, HSP BIH) koja je osvojila 3.516. Najveće iznenađenje izbora napravio je HDZ 1990 koji je cementirao treću poziciju sa 990 glasova. Odmah iza njih je novoformirana stranka Narod i pravda sa 817 glasova.

Iza njih slijedi SDP sa 707 glasova i Savez za bolju budućnost koji je dobio 599 glasova.

U prošlom mandatu savez koji je činio SDA-SBiH te SBB imali su 12 mandata formirali su vlast sa HDZ-om te HDZ 1990 koji su imali 11, dok su u opoziciji bili SDP i HS.

Biće zanimljivo kako će se formirati ove godine vlast, hoće li dugogodišnji partneri u vlasti na isti način formirati vlast, ili će se pak u ovu priču uključiti i HDZ 1990 na čelu sa Stipom Tokićem.

Načelnik općine Edin Hozan je na nedavnom televizijskom gostovanju na N1 izjavio kako je suradnji sa HDZ 1990 jer su pokazali namjeru za pozitivne pomake, dok je za suradnju sa HDZ BiH rekao da su imali veoma loša dosadašnja iskustva. Očito je HDZ 1990 prvi u razgovorima u odnosu na HDZ BiH ako se pita SDA i načelnika općine.

Hozan je posebno naglasio da će razgovarati sa svima onima koji budu zajednički usuglasili svoje iste interese i ciljeva za dobrobit općine Jajce.

Kako će se složiti kockice za Općinsko vijeće Jajce i ko će s kim ući u vlast ostaje nam još enigma. Mnogo je špekulacija i kuloarskih priča u javnosti. Hoćemo li gledati na sceni “starog” predsjedavajućeg Ivu Šimunovića ili mladog Stipu Tokića koji je jedan od najmlađih predsjednika jedne politike opcije u našoj zemlji!?

Bez obzira kako će izgledati sastav Općinskog vijeća Jajce, narod ovog grada očekuje transparentan i konstantan rad kao i donošenje odluka za dobrobit zajednice. Pozicija na vlasti nije ni malo jednostavna, jer mora se opravdati povjerenje građana koje su ukazali političkim stranakama.

 

 

(Jajce Online)