Načelnik Hozan posjetio jajačko udruženje ‘Nada’

Podijeli članak:

U povodu mjeseca oktobra Međunarodnog mjeseca prevencije karcinoma dojke, načelnik Općine Jajce Edin Hoazan posjetio je članice Udruženja građana oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „NADA“ Jajce.

Različitim manifestacijama i aktivnostima tokom ovog mjeseca članice UG „NADA“ nastoje potaknuti i povećati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ovog oboljenje, te što više žena educirati kako se pravilno pregledati i koliko je važno redovno se kontrolisati da bi se bolest prevenirala, odnosno otkrila u ranoj fazi. Trenutno, prema evedincijama Udruženja, na području općine Jajce su 83 žene operisane od karcinoma, mada procjenjuju da je taj broj veći iz razloga što neke oboljele ne žele da se javno evidentiraju.

Općina Jajce, već godinama finansijski podržava rad ovog Udruženja, a svakog oktobra, pruža podršku u obilježavanju Međunarodnog mjeseca prevencije karcinoma dojke. Načelnik općine Edin Hozan izrazio je zadovoljstvo što će u narednim danima, u Domu zdravlja Jajce, u funkciju biti stavljen novi mamografski uređaj. Općina Jajce je, kako bi olakšala ženama Jajca i pomogla u prevenciji ranog otkrivanja karcinoma dojke, finansijski podržala nabavku novog mamografskog uređaja.

– Čovjeku je najteže kada je sam i ostavljen, vi svojim radom dokazujete da u ovakvoj situaciji niste same i ostavljene, te ovo Udruženje trebamo svi promovisati i podržavati, ne samo u oktobru, nego tokom čitave godine. Općina Jajce je prepoznala Vaš rad, i nastojimo da Vas podržimo kroz budžet, a posebno sam sretan što smo u nabavci mamografa učestvovali sa 100.000 KM, istakao je načelnik Hozan u razgovoru sa članicama UG „Nada“ koje nisu krile zadovoljstvo ovom posjetom.

UG „NADA“ osnovano je 2006. godine, trenutno broji 180 članova i velika je podrška, ne samo svojim članicama, već svima onima kojima treba podrška ove vrste. Njihova glavna misija je organizacija mamografskih i ginekoloških pregleda sa papa testom s ciljem prevencije sprječavanja karcinoma dojke, grlića materice i drugih teških oboljenja, te pomoć oboljelima koji se nalaze u teškoj finansijskoj situaciji, za neophodne lijekove i odlaske na terapije. Udruženje organizuje druženja i radionice, obilaze bolesne, organizuju predavanja i okrugle stolove na temu liječenja i prevencije, posebno u ruralnim područjima. U saradnji sa organizaciojom „Think-Pink“ iz Sarajeva već osam godina obezbjeđuju dolazak pokretnog mamografa u Jajce kada se, uglavnom u ruralnim područjima uspije pregledati veliki broj žena.

Osim toga članice su u fazi priprema trakica i brošura koje će u narednim danima u organizovanim zajedničkim aktivnostima dijeliti u centru grada i na taj način u Jajcu obilježiti oktobar, mjesec u toku kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke.

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...