Načelnik Hozan na skupštini Unije općina i gradova turkijskog svijeta u Istanbulu

Podijeli članak:

U Istanbulu jučer je održana 6. redovna Generalna skupština Unije općina i gradova turkijskog svijeta (TDBB). Pored predstavnika Republike Turske, Skupštini je prisustvovalo 500 delegata, među kojima gosti iz 20 zemalja svijeta.

Među njima bili su i predstavnici Bosne i Hercegovine, načelnici općina Novi Grad Sarajevo, Travnik, Ključ, Jajce, Olovo, Jablanica, Doboj Istok, kao i predstavnici grada Zenica i općine Vareš.

Generalnoj skupštini prisustvovao je i obratio se predsjednik Republike Turske Recep Tayip Erdogan, kao i predsjednik Parlamenta Turske Mustafa Sentop.

Na ovom važnom događaju predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić ponovo je izabran za člana Upravnog odbora Unije TDBB.

“Velika mi je čast da sam ponovo izabran za člana Upravnog odbora Unije koja okuplja gradove i općine iz 27 država, te realizuje brojne projekte podrške lokalnim zajednicama iz Bosne i Hercegovine”, napisao je na svom Facebook profilu Efendić.

Općina Novi Grad Sarajevo uz druge bh.općine članica je Unije općina turkijskog svijeta (TDBB), koja predstavlja most između općina u Republici Turskoj i drugih prijateljskih općina širom Evrope i Azije te u svom radu podržava internacionalne projekte i događaje, a sve sa ciljem uspostavljanja i jačanja prijateljskih odnosa između zemalja članica Unije.

Predsjednik Turske Erdogan u svom obraćanju je naglasio značaj saradnje između opština turkijskog svijeta. Kazao je i da sve veće globalne političke i ekonomske krize čine ovakve organizacije vrlo važnima.

Bit ćemo uspješni samo ako se suprotstavimo onima koji su spremni zapaliti cijeli svijet radi vlastite sigurnosti i dobrobiti – rekao je u obraćanju Erdogan.

Dodao je da je jasno da će u narednom periodu geografski prostor Euroazije postati glavni centar u svijetu.

Čak i drevni trgovački putevi kao što je Put svile pokušavaju se oživjeti izgradnjom novih autoputeva i željeznica – istakao je Erdogan.

Unija općina turkijskog svijeta osnovana je 12. novembra 2003. godine, s ciljem provođenja istraživanja o gradovima i mjestima u kojima se govore turkijski jezici i dijalekti ili imaju geografske, historijske i kulturne veze sa turkofonskim područjima.

Unija, koja okuplja najmanje 1.179 opština članica iz 30 država, provodi niz programa i projekata s ciljem razvoja saradnje između lokalnih samouprava u prijateljskim zemljama na geografskom području koje se proteže od Balkana do Kavkaza i centralne Azije, navodi se na stranici TDBB-a.

 

 

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...