Search
Close this search box.

Na samo par kilometara od BiH gradi se “turističko čudo”

Podijeli članak:

Nakon što je Općinsko vijeće 21. maja usvojilo odluku o izmjenama Urbanističkog plana uređenja “Kupari I”, otvoren je put za iduću fazu projekta Kupari Dubrovnik Resort – ishođenje lokacijske dozvole.

Arhitektonski studio 3LHD na svojim je mrežnim stranicama predstavio izgled budućeg resorta, izvještava Župski portal.

Studio 3LHD prikazao je budući turistički resort na mjestu ruševnog kompleksa bivše Vojne ustanove Kupari. Investitor projekta je firma HPL iz Singapura, a hrvatski mediji ovaj projekt su prozvali “turističkim čudom”.

Za nas je zanimljivo zbog činjenice da se Kupari nalaze na samo par kilometara od granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Resort će biti smješten šest kilometara od dubrovačkog Starog Grada i uključivat će rekonstrukciju pet historijskih hotela u jedinstveni turistički kompleks s oko 400 kreveta.

– Projekt rekonstrukcije će maksimalno iskoristiti lokaciju postojećih građevina kako bi osigurao pogled na plažu i more te zadivljujuću pozadinu hrvatske obale. Resort će zbog smještaja u prirodnoj dolini okruženoj dramatičnim padinama, koje će ostati netaknute, gostima pružiti privatnost i osjećaj zaštićenosti.

Postojeće hotelske strukture u podnožjima padine s obje strane parcele bit će renovirane prema visokim standardima, s hotelom od pet zvjezdica s jedne strane te 32 apartmana i četiri vile s druge strane. Zeleni krovovi i velike staklene plohe na fasadama će omogućiti da se smještajne jedinice potpuno uklope u prirodni okoliš – navodi se na mrežnim stranicama Studia 3LHD.

– Centralno smješten Hotel Grand bit će obnovljen kao središnji dio kompleksa sa spa sadržajima, specijalnim restoranom i banketnom dvoranom. Servisni prostori i back of house sadržaji smještaju se u postojeće objekte na stražnjoj strani parcele kako bi ostale odvojene od srca kompleksa.

Svi gosti će imati pristup plaži, kao i nizu bazena sa sunčalištima, kabinskim kućicama pored bazena, zonama za vodene sportove i paviljonima za hranu i piće. Obnovljeni jedriličarski klub/restoran bit će fokalna točka nove marine definirane novom pristanišnom strukturom, izgrađenom kako bi zaštitila i smjestila velike i male brodove.

Šetnica uz obalu iznad razine plaže omogućit će gostima jednostavan pristup sadržajima kompleksa. Obilje odraslog zelenila pružit će osjećaj trajnosti i povezanosti s prirodom. Planovima je predviđeno da se postojeće drveće sačuva i stvore raznoliki vrtovi unutar resorta – stoji na mrežnim stranicama studija.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Proteklog vikenda u Sanskom Mostu u jednom stambenom objektu prijavljena je krađa čak 1,6...

Nijedan herbicid nije potpuno bezopasan, a prirodno, netoksično rješenje, krije se u kuhinji: natrijum...

Američki globalni proizvođač električnih automobila Tesla će sljedeće godine početi koristiti humanoidne robote, izjavio...

Danas se u Bosni očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz...

Naučnici su testirali morske pse u moru u blizini brazilske obale i otkrili da...

U svijetu gdje se vijesti o međuljudskim odnosima često spominju u kontekstu zdravlja i...