Na programu Pozorišnih igara u Jajcu predstava ‘Kroz proces 10-6-93’

Podijeli članak:

Predstava „Kroz proces 10-6-93“  Marine Petković Liker i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar biće izvedena šestog dana Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine u okviru Takmičarskog programa.

Predstava je inspirirana događajem u Vitezu u kojem je 10. juna 1993. godine osmero djece, igrajući se na igralištu,  poginulo od granate ispaljene s položaja Armije RBiH, u danu kada je bilo potpisano jednodnevno primirje između HVO-a i Armije RBiH.

Selektor ovogodišnjih Igara Dževdet Tuzlić je zapisao da je riječ o predstavi u tri ĉina koja se simultano odvija na sceni i na platnu, pa  razdvajanjem publike u dva paralelna prostora, da bi gledatelji u trećem, u dvorani teatra, pridruživši se glumcima, prisustvovali dijalogu koji treba progovoriti o bolnim pitanjima i temama i napraviti rezultat kolektivne terapije.

Predstava „Kroz proces 10-6-93“ nije agresivno i pamfletski angažirana kad je u pitanju predstavljanje rata i ratnih tragedija, smatra umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina, zapisavši da nas ona  prije svega poziva na razumijevanje i suosjećanje za ljude koji žive s ogromnim gubitkom i boli. Autorica je smatra Komadina  skupa s glumačkim ansamblom uspjela jedan užasan događaj pretvoriti u paradigmatsku predstavu o problemina života danas i ovdje. Danas i ovdje – nakon strašne tragedije i nekažnjenog zločina od prije 28 godina.

U predstavi „Kroz proces 10-6-93“ igraju: Miro Barnjak, Ana Franjčević, Mario Knezović, Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ana Ljubić, Nikolina Marić, Mirela Mijačank Kordić, Robert Pehar i Ivan Skoko.

 

 

(Fena)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

Uspješna akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izvedena je nedavno na području Jajca,...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Azeminu Šipragu iz Travnika koja ima rak dojke...