Search
Close this search box.

Na Pozorišnim igrama u Jajcu izložba posvećena magu teatarske scene Jurislavu Koreniću

Podijeli članak:

U okviru jednog od najznačajnjijh pozorišnih događaja u Bosni i Hercegovini, 43. izdanja Pozorišnih/kazališnih igara u Jajcu, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine pridružit će se festivalskoj proslavi pripremom izložbe “Učo – Pola vijeka bez Jurislava Korenića” autorice, muzejske savjetnice Amine Abdičević, koja će biti otvorena u petak, 28. juna u velikoj pozorišnoj dvorani Doma kulture Jajce.

Sarajevska publika imala je priliku pogledati izložbu ove godine u galeriji “Mak” Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, koja je otvorena 1. marta kada je obilježeno 50 godina od odlaska jedne od najznačajnijih ličnosti za bosanskohercegovački teatar i kulturni život Sarajeva.

Prezentacija arhivskog materijala

U sklopu postavke biće prezentiran dio arhivskog materijala iz bogate zbirke Jurislava Korenića, koja je pohranjena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Pored ostalog, publika će imati priliku da pogleda individualne i scenske fotografije, plakate i programe predstava, priznanja i nagrade, kritičku literaturu kao i druga svjedočanstva iz bogatog redateljskog, autorskog i muzičkog opusa ovog maga teatarske scene.

-Radujemo se da ćemo i ove godine biti dio ovog značajnog pozorišnog događaja u Bosni i Hecegovini, gdje ponovo imamo čast i zadovoljstvo festivalskoj publici u Jajcu predstaviti dio bogate bosanskohercegovačke pozorišne baštine, koja je pohranjena u fundusima i zbirkama našeg muzeja. Prošle godine u sklopu Pozorišnih igara u Jajcu otvorili smo izložbu o jednom od najznačajnjih bh. glumačkih bardova Reihanu Demirdžiću, čiji je bogat umjetnički opus usko povezan sa Jurislavom Ucom Korenićem, gdje ih je pored prijateljstva, povezivala i dugogodišnja saradnja na čuvenoj predstavi Karadžoz. U našem muzeju čuvaju se bogate zbirke i drugih značajnih pozorišnih umjetnika i umjetnica, kao i bh. teatarskih institucija, i iskrenemo se nadamo da će naša uspješna saradnja biti nastavljena i tokom narednih festivalskih godina – izjavila je za Fenu autorica postavke Amina Abdičević.

Promotorica izložbe je direktorica Muzeja Šejla Šehabović.

Na poziv Borisa Papandopula, Jurislav Korenić iz Zagreba dolazi u Sarajevo 1952. godine kada postaje reditelj Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu. Prije toga, kao završeni student režije zagrebačke Kazališne akademije u klasi profesora Branka Gavele, djelovao je u Zagrebu kao korepetitor i kontrabasista Simfonijskog orkestra Radio – Zagreba. Iz Zagreba je Korenić otišao u Rijeku gdje je u Narodnom kazalištu “Ivan Zajc” obavljao dužnost korepetitora i reditelja u Operi, kao i direktora opernog ansambla (1949 – 1952).

Godine 1955. jedan je od glavnih inicijatora i osnivača Malog pozorišta, današnjeg Kamernog teatra 55, prvog kamernog pozorišta u Jugoslaviji, kada postaje njen prvi direktor i reditelj. Sa saradnicima i kolegama 1960. godine kao jedinstvenu pozorišnu manifestaciju osniva Festival Malih i eksperimentalnih scena – MESS. Aktivno učestvuje u osnivanju Dramskog studija (1967.) pri Malom pozorištu i Festivalu Malih i eksperimentalnih scena, koji 1972. godine prerasta u Odsjek za scenske umjetnosti i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Dužnost direktora Lutkarskog pozorišta u Sarajevu Jurislav Korenić obavlja u peiodu od 1969. do 1973. godine, a istovremeno u saradnji sa glumcem Reihanom Demirdžićem u Svrzinoj kući u Sarajevu osniva Karađoz pozorište. Smrt ga je zatekla na dužnosti dramaturga Narodnog pozorišta u Sarajevu 1. marta 1974. godine. Kao entuzijasta svog poziva i pozorišne umjetnosti Jurislav Korenić ostvario je više od stotinu režija opera i drama, kao i predstava za djecu.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i...

Nakon što je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen budžet institucija...