Na području PU Mrkonjić Grad stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

U Policijskoj upravi Mrkonjić Gradodržana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za 2020. godinu. Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Milan Milekić, zamjenik načelnika Policijske uprave Branislav Karaulac, načelnik Odjeljenja policije Goran Roljić i načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Vojislav Tomić.

Načelnik Uprave je istakao da je u 2020. godini stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Mrkonjić Grad bilo zadovoljavajuće. Od težih krivičnih djela čije izvršenje je izazvalo interesovanje građana evidentirano je jedno krivično djelo „Teško ubistvo“ i jedno krivično djelo „Ubistvo“. Brzom intervencijom policijskih službenika ova krivična djela su rasvijetljena,  a počinioci su procesuirani.

Milekić je dodao da je u toku 2020. godine evidentirano 235(86) migranta, više za 173% u odnosu na prethodnu godinu, te da policijski službenici preduzimaju niz preventivnih i operativnih mjera i radnji kako bi se ova pojava držala pod kontrolom. Takođe, nije bilo evidentiranih krivičnih djela i prekršaja počinjenih od strane migranata.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Vojislav Tomić je konstatovao da je u posmatranom periodu evidentirano 189(168) krivičnih djela, više za 21 krivično djelo ili 12,5% u odnosu na uporedni period. Zadržan je visok koeficijent ukupne rasvijetljenosti svih krivičnih djela koji iznosi 86,77%, kao i koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu koji iznosi 77,47%. Značajno je naglasiti da je broj evidentiranih krivičnih djela iz oblasti Zloupotreba opojnih droga zbog aktivnosti policijskih službenika i sprovedenih akcija povećan za 120%. U junu mjesecu 2020. godine sprovedena je akcija kodnog naziva „Jezero 2“ u kojoj je prilikom pretresa pronađena opojna droga marihuana ukupne bruto mase oko pola kilograma, te je nadležnom tužilaštvu podnesen Izvještaj o otkrivanju počinioca krivičnog djela protiv 4 lica.

Načelnik Odjeljenja policije Goran Roljić je naveo da su u 2020. godini evidentirana 252(166) slučaja narušavanja javnog reda i mira, više za  51,8% u odnosu na uporedni period. Prilikom narušavanja javnog reda i mira evidentirano je 286(216) prekršaja, više za 63,4%. Do povećanja broja narušavanja javnog reda i mira, kao i broja prekršaja došlo je usljed sprovođenja mjera i radnji iz naše nadležnosti u cilju sankcionisanja lica koja krše Uredbu Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja lica.

Što se tiče bezbjednosti saobraćaja, Roljić je istakao da je evidentirano 220(264) saobraćajnih nezgoda, što je manje za 16,7% u odnosu na uporedni period. Takođe, smanjen je broj nastradalih lica u saobraćajnim nezgodama za 32,4%. Evidentirano je 5(5) poginulih lica što je na istom nivou kao i prethodne godine, 5(14) teže povrijeđenih lica što je manje za 64,3% i 59(83) lica je zadobilo lakše tjelesne povrede što je manje za 28,9%.

Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika, iz saobraćaja su isključena   792 vozača, od čega najviše zbog vožnje pod uticajem alkohola, 700 vozača. Takođe, iz saobraćaja su isključena 464  vozila.

Na kraju pres konferencije načelnik Uprave Milekić se zahvalio novinarima na dosadašnjoj saradnji, te profesionalnom i objektivnom izvještavanju o svim događajima na području Policijske uprave Mrkonjić Grad, te im poželio srećnu i uspješnu 2021. godinu.