Jajce Online
TURIZAM

Na Kupresu se gradi akumulacijsko jezero za potrebe osnježivanja staza

Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ) je na sjednici u Livnu usvojila Odluku o izdvajanju 8240 m² šumskog zemljišta iz šumsko-gospodarskog područja “Kupreško” i njegovom prevođenju u građevinsko zemljište u svrhu izgradnje akumulacijskog jezera za potrebe Sportsko rekreacijskog centra Čajuša Kupres.

Predmetna šuma i šumsko zemljište nalazi se na području koncesije za sportsko-rekreacijske aktivnosti koncesionara Čajuša – Kupres i sastavni je dio skijališta, a novoizgrađena akumulacija vode služit će za zasnježavanje staza koje nisu pokrivene sustavom za umjetno zasnježavanje čime će se povećati kapacitet i kvaliteta usluge na skijalištu, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

U Elaboratu o ekonomskoj opravdanosti i široj društvenoj koristi od navedenoga projekta, stručno povjerenstvo, kojega je imenovalo resorno županijsko ministarstvo, ističe kako je ova investicija od općeg interesa za Općinu Kupres jer će doprinijeti povećanju broja turista koji će uz skijalište posjetiti i općinu Kupres te samim time povećati promet u svim ostalim djelatnostima vezanim za turizam.

Također se navodi da će se navedena akumulacija vode moći koristiti u slučaju možebitnih požara ili drugih situacija koje zaprijete ljudima i prirodnim resursima u blizini.

U istom Elaboratu konstatirano je kako objekt navedenih dimenzija značajno ne narušava funkcije šume i šumskog zemljišta niti se s ekonomskog stajališta Korisniku šume nanosi veća šteta u smislu gospodarenja šumama.

 

 

(akta.ba)

Povezane vijesti

Aida Terzić iz Hurgade: Plaže u Egiptu nisu zatvorene

admin

Mjesto na kojem se sudaraju dvije rijeke

admin

Hit destinacija nudi 500.000 besplatnih avio-karata putnicima iz cijelog svijeta

admin