Search
Close this search box.

Na koji način ispijanje kafe pomaže vašem zdravlju?

Podijeli članak:

Vječno je pitanje je li kafa zdrava, u koje doba dana i u kojim količinama.

Poznato je da može da ima negativan uticaj na naš noćni san zbog kofeina ako je pijemo prekasno, ali nove studije pokazuju da je možda i zdravija nego što smo mislili.

Dvije do četiri šoljice dnevno štite nas od kardiovaskularnih bolesti i sprječavaju depresiju, pokazalo je istraživanje. Jutarnja kafa ne samo da tjera umor i brige, već i podstiče vaš metabolizam. To znači da sagorijevamo više kalorija i masti tokom dana.

Prema švedskoj studiji, kofein ima pozitivan učinak na naš metabolizam. Stručnjaci procjenjuju da šoljica kafe s prosječno 100 mg kofeina povećava potrošnju energije za oko 100 kalorija dnevno. 100 kalorija je otprilike jedna čokoladica.

Studija je pokazala i da su srčane aritmije rjeđe među ljudima koji piju kafu. Kofein zapravo povećava šećer u krvi. Ali dugoročne studije pokazuju da redovni konzumenti kafe imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Istraživači pretpostavljaju da je to zbog minerala poput magnezijuma koje kafa sadrži.

U drugoj studiji kineski istraživači pratili su gotovo 450.000 ljudi tokom 12 godina. Najveći pozitivan učinak primijetili su kod onih koji su pili dvije do tri šoljice kafe na dan. Ipak, upozoravaju da dodavanje mlijeka smanjuje učinak pa je bolje koristiti biljne alternative. Isto tako kafa mora sadržati kofein.

Kineska studija pokazuje da svakodnevno ispijanje kafe smanjuje rizik od moždanog udara. Rizik od demencije takođe se smanjuje za 28 odsto. Razlog leži u tome što kafa sadrži polifenole koji podstiču dotok krvi u mozak, a dobro sn abdjeven mozak održava nas zdravima i produktivnima i ojačava nervne ćelije, prenose Vijesti.me.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nekadašnji hrvatski košarkaš Damjan Rudež, koji je od 2014. do 2017. godine nastupao u...

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezolucijuo Srebrenici.

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve...

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....

Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci,...