Na Jahorini otvoren Međunarodni kongres “EEM 2021”

Na Jahorini je danas otvoren 7. Međunarodni kongres “Inženjerstvo, ekologija i materijali u procesnoj industriji – EEM 2021”, koji je okupio 200 istaknutih naučnika i stručnjaka iz 31 zemlje.

Kongres, koji će trajati do petka, 19. marta, organizuje Tehnološki fakultet u Zvorniku Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a organizovan je radi razmjene ideja u ovim oblastima, njegovanje saradnje akademske zajednice, privrede i državnih institucija.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Zvorniku Dragan Vujadinović rekao je da je za Kongres prijavljeno više od 200 učesnika, koji će tokom tri dana predstaviti 228 radova.

Skup je posvećen pitanjima koja se odnose na teorijske i inženjerske aspekte u hemijskoj, prehrambenoj i procesnoj industriji, kao i temama koje se tiču novih materijala, zaštite životne sredine, hemije i upravljanja u organizacijama.

“Ove godine Kongres organizujemo u kompleksnim okolnostima zbog virusa korona, tako da će se odvijati kroz plenarna predavanja, predavanja po pozivu i virtuelno putem zum platforme”, rekao je Vujadinović.

On kaže da je u ovim izazovnim vremenima očigledan značaj izvrsnosti naučnih i tehnoloških istraživanja za održivost procesne industrije, te da će svi učesnici imati priliku da se upoznaju i ostvare saradnju sa brojnim kolegama iz svoje ili srodnih oblasti istraživanja i time unaprijede svoj naučni rad.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo Marko Gutalj ističe da mu je drago što se, uprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, tradicionalno održava Međunarodni kongres, jer je situacija sa virusom korona otežala funkcionisanje Univerziteta i naučnih skupova.

Gutalj kaže da Kongres svake godine dobija na značaju i u različitim međunarodnim organizacijama, a najveći podstrek za rad imaju jer je naučni skup svrstan u prvu kategoriju i klasifikovan kao međunarodni naučni skup po klasifikaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvij, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Direktor kompanije “Zeohem” iz Zvornika Zoran Petković rekao je da su prije par godina otvorili fabriku u ovom gradu koja se bavi preradom zeolita i hromatografskih gelova, te da ova kompanija posluje preko 200 godina.

On dodaje da su kongresi ovog tipa značajni za industriju, zato što upoznaju nove partnere, uče o novim tehnologijama, te pokušavaju ostati konkurentni na tržištu rada.

Međunarodni kongres se održava svake druge godine, a sa radom je započeo prije 12 godina. Do sada je u radu svih skupova učestvovalo oko 800 naučnih i stručnih radnika sa više od 1.000 radova iz više od 40 zemalja.

Pokrovitelji ovog naučnog skupa su Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, a saorganizatori Savez inženjera i tehničara Srbije, Tehnološko-metalurški fakultet, Univerziteta u Beogradu, Institut za fiziku Beograd iz Srbije, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek iz Hrvatske i Moskovski državni univerzitet za proizvodnju hrane iz Rusije.

Organizaciju Kongresa podržale su međunarodne organizacije – Asocijacija Iseki fud, Evropska federacija hemijskih inženjera i Asocijacije Kost.

Radovi učesnika skupa biće objavljeni u časopisima Saveza hemijskih inženjera Srbije, Moskovskog državnog univerziteta za proizvodnju hrane iz Rusije i drugim stručnim publikacijama.

BHRT