Na izbore najviše potrošili SDA i SNSD

Vodeće političke stranke u Bosni i Hercegovini su na troškove kampanje za protekle Lokalne izbore 2020. godine potrošile oko 5,5 miliona maraka. Međutim, prema rezultatima istraživanja Transparensi Internešnela stranke su u protekloj kampanji potrošile daleko veće iznose od onih koje su prikazale.

[embedded content]

Prema podacima iz postizbornih finansijskih izvještaja političkih partija i nezavisnih kandidata koji su dostavljeni CIK-u, za kampanje na Lokalnim izborima 2020. godine potrošeno je skoro dva puta manje novca nego na prethodnim Opštim izborima održanim 2018. godine.

„Stranke su najviše novca potrošile na štampanje predizbornih oglasa, plakatiranje, saopštenja i oglašavanje u medijima. Najmanje se, za razliku od prethodnih godina, zbog korona virusa trošilo na predizborne skupove. Upravo zbog neodržavanja predizbornih skupova na kampanje za lokalne izbore 2020-e potrošeno je najmanje novca u zadnih 15 godina. Najviše novca za kampanje potrošili su SNSD i SDA koji su i ostvarili najbolje rezultate na proteklim lokalnim izborima“.

Stranke sa najviše novca po pravilu osvajaju najviše glasova. Slučajevi da neko sa malo uloženog novca postigne dobar rezultat svode se na nivo statističke greške.

MLADEN BUBONJIĆ, komunikolog

„ Da bi se neka lična zalaganja pojedinaca, da li je slučaj, ali čisto da dobiju podršku naroda na osnovu ideje, samo ideje, ništa drugo, a da se ta ideja ne čuje, a može se samo čuti samo na osnovu uloženog. Dakle da bude vidljiva u prostoru to je zaista rijedak slučaj. U principu uvijek se poklapa uloženo sa ostvarenim“

Istraživanjem koje je proveo Transparency International obuhvaćeni su troškovi medijskog i oglašavanja putem bilborda 15 vodećih stranaka i to u 70 od ukupno 142 opštine u BiH. Troškovi samo ova dva vida propagande za najmanje 1,8 miliona KM premašuju iznose koje su stranke iskazale. Za ostale oblike oglašavanja, kažu u Transparenciju, ne postoje podaci, što ukazuje da je iznos koji su stranaka potrošile daleko veći od prikazanog.

SRĐAN TRALJIĆ, Transparency International BiH

„Stranke kriju svoje stvarne finansijere, jer često novcem poreskih obveznika prebijaju račune sa svojim stvarnim finansijerima. I ovo što možemo da vidimo u izvještajima političkih stranaka to su samo oni prihodi koje dobiju iz Budžeta. Sve ostalo on i ne navode“.

TI BIH već godinama ukazuje da stranke ne prijavljuju sve prihode kojima raspolažu, te da im dio kampanja finansiraju javne institucije i preduzeća, kao i privilegovane privatne kompanije koje posluju sa državom, što je zakonom zabranjeno. Ako se ovim pojavama namjerava stati u kraj, poručuju iz Transparencija neophodne su izmjene Izbornog i Zakona o finansiranju političkih partija.

BHRT