Jajce Online
DRUŠTVO

Na ergeli “Vučjak” uzgajaju se konji s UNESCO-ove liste: Lipicaneri vukli kočije bečkih kraljica

Prva i jedina ergela u Bosni i Hercegovini koja se bavi uzgojem konja lipicanera jeste ergela “Vučjak“ iz Prnjavora. Tradicija uzgoja ove vrste konja upisana je i na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Bečka škola

Direktor ove ergele Miroslav Milanković istakao je za “Avaz” da se sada osjeća sigurnije jer je upisom na UNESCO-ovu listu zaštićen uzgoj ovih konja, ali i osigurana radna mjesta ljudi.

– Mi smo jedina ergela koja se bavi uzgojem lipicanera te jedna od četiri ergele u bivšoj državi – istakao je Milanković.

Kako je naveo, ova vrsta konja uzgojena je još 1580. godine za potrebe bečkog dvora.

– Lipicaneri su vukli kočije bečkih kraljica jer imaju poseban hod, poseban izgled, labudasti vrat. Posebni su i po karakteru, lako uče i nisu zloćudni – kazao je Milanković.

Također, kako je dodao, imaju poseban značaj u svijetu jer se u prestižnim školama jahanje uči upravo na ovoj pasmini konja.

  • Ergela ima lipicanere koji su nižeg rasta

    Ergela ima lipicanere koji su nižeg rasta

    FOTO: PRINTSCREEN


Prve jedinke

– To ih razlikuje od ostalih konja, služili su i služe i danas za kočije i jahanje, jer u bečkoj školi jahanja je isključivo ova vrsta konja – naveo je Milanković.

Prvi lipicaneri uvezeni su još 1946. godine u našu zemlju.

– Bili su u sastavu narodne odbrane, a mi ovdje imamo lipicanere koji su nižeg rasta, time se i razlikujemo od drugih ergela u regionu – rekao je Milanović.

Ova ergela trenutno ima 130 jedinki različitih kategorija.

Dio kulture

Odluka o upisu tradicije uzgoja konja lipicanca na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva donesena je na 17. zasjedanju UNESCO-ov Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine u Rabatu, Kraljevina Maroko, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

(avaz)

Povezane vijesti

Donirao bubreg Zorici i spasio joj život iako je nije ni poznavao

admin

Cijeli život posvetite proizvodnji mlijeka, a inflacija vam sve uništi

admin

Proživljavamo tešku krizu, trebaju nam najmanje još dvije psihijatrijske bolnice!

admin