Na današnji dan umro fra Marko Dobretić

Podijeli članak:

Fra Marko Dobretić ( ?.?. 1707. – 08.01. 1784.)

Fra Marko je bio bosanski franjevac, apostolski vikar i teološki pisac. Rođen je 1707. g. u selu Brnjići, župa Dobretići, a umro je 8. siječnja 1784. godine u 77. godini života u Fojnici gdje je i pokopan u samostanskoj crkvi. Srednjoškolsku izobrazbu primio je u franjevačkom samostanu u Fojnici, filozofsko-teološku započeo u Dalmaciji, a dovršio 1740. g. u Firenci.

U Italiji je od 1740 do 1757. godine predavao filozofiju, dogmatiku i moralno bogoslovlje na raznim teološkim učilištima.

Po povratku u Provinciju obavljao je dužnosti definitora, kustosa i u dva navrata je bio provincijalom Bosne Srebrene (1758.-1762. i 1768.-1771). Poslije smrti biskupa Bogdanovića, a na prijedlog splitskog nadbiskupa, Propaganda ga je izabrala za apostolskog vikara u Bosni.

Apostolski vikar nije bio redoviti bosanski biskup, nego papinski namjesnik u Bosni i Hercegovini. Sveta Stolica je, naime, imala problema pri postavljanju biskupa u Bosni jer su austrijski vladari tvrdili kako imaju stečeno pravo (ius Acquisitum) predlagati kandidate. Budući da Sveta Stolica nije htjela iritirati austrijskog vladara čiju je suradnju trebala i da bi izbjegla direktan sukob s njime, nije htjela postavljati redovita biskupa za ovo područje s naslovom „bosanskoga biskupa“ jer je taj naziv već nosio đakovački biskup kojemu godinama nije bio dopušten dolazak u Bosnu.

Stoga je iznađeno kompromisno rješenje tako da je za Bosnu imenovan biskup koji je obično nosio naziv neke ugasle biskupije negdje na istoku i bio zadužen da upravlja ovdašnjom Crkvom, točnije područjem koje se poklapalo s područjem bosanske franjevačke Provincije.

Bosna i Hercegovina je tako u osobi apostolskog vikara dobila stvarnog biskupa, dok će đakovački biskup i dalje nositi naslov bosanskog biskupa.

Fra Marko Dobretić je kao apostolski vikar obavio tri biskupske vizitacije (1773, 1777, 1780) i o njima izvijestio Kongregaciju za raširenje vjere. Njegova biskupska izvješća, koja je najvećim dijelom objavio J. Jelenić (Spomenici kulturnog rada franjevaca Bosne Srebreničke), vrijedan su izvor za povijest Bosne i Hercegovine onoga vremena.

Iza sebe je ostavio priručnik iz moralne teologije Kratko skupljene ćudoredne iliti moralne bogoslovice svrhu sedam katoličanske crkve sakramenata, izdan u Anconi 1782. godine. Priručnik je bio namijenjen svim onima koji podjeljuju i primaju sakramente, misionarima, župnicima, ispovjednicima… Sudeći po službama koje je obnašao i teološkim radovima koje je ostavio iza sebe, fra Marko Dobretić je bio vrlo naobražen čovjek i smatra se jednim od najboljih teoloških pisaca među bosanskim franjevcima.

Umro je 8. siječnja 1784. g. u 77. godini života u Fojnici gdje je i pokopan u samostanskoj crkvi svetog Duha.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine, najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, bit će održan...

Sjednica Skupštine opštine Mrkonjić Grad prekinuta je danas nakon što je odbornik Sergej Milanović...