Na današnji dan 1950. godine osnovan je Košarkaški savez Bosne i Hercegovine!

Košarkaški Savez Bosne i Hercegovine osnovan je 3. aprila 1950. godine i sve do međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine 1992. godine, funkcionisao je u sastavu KS Jugoslavije.

Kao samostalan Savez i punopravni član Međunarodne košarkaške federacije – FIBA, KS BiH istupa od 1993. godine, a za prvog predsjednika izabran je prof. dr. Ejup Ganić.

Iste godine, zabilježen je i prvi, historijski nastup naše seniorske reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. Pokojni Mirza Delibašić i Ibrahim Krehić okupili su tada golobrade momke u Zagrebu, koji su vođeni ljubavlju prema sportu, košarci i ratom zahvaćenoj zemlji, prvo prošli kvalifikacije u Poljskoj, a potom u junu mjesecu zauzeli osmo mjesto na prvenstvu Starog kontinenta. U tom trenutku, za Gordana Firića, Sabahudina Bilalovića, Maria Primorca, Adisa Bećiragića, Emira Halimića, Samira Avdića, Senada Begovića, Emira Mutapčića, Ilijasa Mašnića i Samira Seleskovića taj rezultat je značio kao zlatna medalja oko vrata.

I to nije bilo sve. Mjesec dana prije Evropskog prvenstva za seniore u Njemačkoj, u tada ratno Sarajevo zlatnu medalju sa Mediteranskih igara donijele su naše seniorke. Predvođene selektorom Sulejmanom Begovićem, Raza Mujanović, Vesna Bajkuša, Mara Lakić i ostale igračice, u francuskom Monpeljeu popele su se na pobjedničko postolje i prvi put je ime Bosne i Hercegovine kao samostalne države ispisano na košarkaškoj mapi Evrope.

Historija je krenula da se piše te davne 1993. godine, a od tada pa do danas, košarkaši i košarkašicu su Bosnu i Hercegovinu predstavljali Evropi i svijetu sa manjim ili većim uspjehom.

Za više od dvije decenije samostalnog djelovanja KSBiH, muška košarkaška reprezentacija odigrala je preko 150 zvaničnih međunarodnih utakmica, a učestvovala je na devet Evropskih prvenstava – 1993. u Njemačkoj, 1997. u Španiji, 1999. u Francuskoj, 2001. u Turskoj, 2003. u Švedskoj, 2005. u Srbiji, 2011. u Litvaniji, 2013. u Sloveniji i 2015. u Francuskoj. Jubilarni deseti nastup na Eurobasketu košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je sjajnim partijama u kvalifikacijama u kojima su izabranici Vedrana Bosnića prošli dalje dva kola prije kraja u grupi s Grčkom, Latvijom i Bugarskom.

Za razliku od muškaraca, ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine učestvovala je na dva prvenstva Starog kontinenta i to – 1997. u Mađarskoj i 1999. u Poljskoj. Jedan od najvećih uspjeha u našoj košarci  ženska košarkaška reprezentacija ostvarila je plasmanom na Eurobasket 2021. Uspjeh je tim veći sto reprezentacija nije postojala dugi niz godina, ali je doslovno iz pepela za samo nekoliko godina uzletjela na evropske visine.

KSBiH trudiće se da i u budućnosti omogući osnovne uslove za razvijanje kvalitetne baze igrača, koji će našu zemlju i u narednom periodu predstavljati na najbolji način. Jer, sport i košarka uvijek su bili i biće najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine u Evropi i svijetu.

(basket.ba)

KK Vodopad