Search
Close this search box.

Na cestama u BiH dnevno 96 prometnih nesreća, od toga 21 s poginulim/ozlijeđenim osobama

Podijeli članak:

Tijekom prošle godine na prometnicama u Bosni i Hercegovini zabilježen je značajno veći broj prometnih nesreća nego prethodne godine, piše Večernji list BiH. Prema podacima BiHAMK-a, tijekom 2023. godine dogodilo se ukupno 35.148 prometnih nesreća, od kojih je zabilježeno 7665 prometnih nesreća s poginulim i ozlijeđenim osobama te 27.488 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Podaci za zabrinutos

Život je izgubilo 255 osoba, dok je 1695 osoba teže ozlijeđeno, a 9249 ih je pretrpjelo lakše tjelesne ozljede. Dakle, dnevno se događalo u prosjeku nešto više od 96 prometnih nesreća, od toga 21 prometna nesreća s poginulim/ozlijeđenim osobama. Prethodne godine broj prometnih nesreća bio je 31.321, od čega 7230 prometnih nesreća s poginulim i ozlijeđenim osobama te 24.091 prometna nesreća s materijalnom štetom.

– Tijekom protekle, 2023. godine registrirano je 3827 nesreća više u odnosu na 2022. godinu, što, izraženo u postocima, prikazuje povećanje ukupnog broja prometnih nesreća za 10,89%. Broj prometnih nesreća s poginulim/ozlijeđenim osobama povećan je za 435 ili 5,68%. Kada su u pitanju prometne nesreće s materijalnom štetom, u protekloj godini registrirano ih je 3397 više u odnosu na 2022. godinu, odnosno 12,36% – navodi se informaciji o prometnim nesrećama, njihovim uzrocima i posljedicama u BiH u 2023. godini, koju je na svojim službenim stranicama objavio BiHAMK. U njoj dalje stoji kako je tijekom 2023. godine u prometnim nesrećama u Bosni i Hercegovini život izgubilo 255 osoba, dok su 10.944 osobe zadobile teže ili lakše tjelesne ozljede. U prometnim nesrećama u Federaciji BiH poginulo je 135 osoba, što je za 19 više nego prethodne godine. U Distriktu Brčko je tijekom protekle godine poginulo 11 osoba. Broj poginulih osoba u prometnim nesrećama u Republici Srpskoj u odnosu na 2022. godinu povećan je za 9 osoba.

Najveći broj prometnih nesreća na području Federacije BiH u 2023. godini dogodio se na području Sarajevske županije, s postotnim udjelom od oko 41,83%, zatim slijedi Tuzlanska županija s postotnim udjelom od oko 12,57%, Zeničko-dobojska županija s postotnim udjelom od 11,85%, Unsko-sanska županija s postotnim udjelom od 10,41%, Hercegovačko-neretvanska županija s postotnim udjelom od 8,04%, a potom Srednjobosanska županija s udjelom od 7,60%.- Ako promatramo kretanje broja prometnih nesreća, uočavamo kako je ukupan broj prometnih nesreća u odnosu na 2022. godinu povećan u svim županijama Federacije Bosne i Hercegovine.

Rast u svim županijama

Broj prometnih nesreća s poginulim/teže i lakše ozlijeđenim osobama tijekom protekle godine povećan je u osam županija, i to u Posavskoj županiji, Unsko-sanskoj županiji, Zeničko-dobojskoj, Srednjobosanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Tuzlanskoj i Hercegbosanskoj, dok je u preostale dvije županije zabilježeno smanjenje, i to u Sarajevskoj županiji i Bosansko-podrinjskoj županiji.

Kada pogledamo prometne nesreće s materijalnom štetom, vidljivo je kako je u gotovo svim županijama došlo do povećanja broja nesreća, izuzev Posavske županije, u kojoj je došlo do smanjenja za jednu prometnu nesreću u odnosu na prethodnu godinu. Županija koja bilježi najveći porast broja prometnih nesreća s materijalnom štetom je Sarajevska županija, i to 1869 nesreća više, odnosno 20,14% – navodi se u BiHAMK-ovoj informaciji za 2023. godinu.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Katastrofa za Srbiju i BiH! Nadali smo se da ćemo ipak gledati rukometaše srpskog i...

Nekadašnji hrvatski košarkaš Damjan Rudež, koji je od 2014. do 2017. godine nastupao u...

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezolucijuo Srebrenici.

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve...

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....