Search
Close this search box.

Na birou u TK je više od 60.000 nezaposlenih. Zašto se onda većina privrednih subjekata pati s pronalaskom radnika?

Podijeli članak:

Kantonalna privredna komora Tuzla prezentovala je rezultate anketiranja privrednika iz ovog kantona, koji su pokazali da su najveći problemi inflacija, fiskalni i parafiskalni nameti, smanjena potrošnja i manja kupovna moć, a najaktuelniji je nedostatak radne snage koja odlazi van BiH. No, našli smo i one koji su odlučili ostati.

Ibrahim Bedić oko 40 godina radi u građevinskom sektoru. Kaže da je njegov posao plaćeniji nego nekada te da ga nije povukla želja da ide vani.

“Dobro se naplaćuje, zaradi. Bolje nego tamo. Ja sam plaćeniji nego tamo. Prezadovoljan sam, nema šta. Da ne kažem sada kolika je plata, ali prezadovoljan sam. Mogu uštedjeti, mogu sve”, ispričao nam je ovaj tesar.

Na putu za Evropu bio je Benjamin Mukinović, tehničar elektroenergetike. Svoj posao radio je dvije godine, a onda odlučio ići. Čekanje vize se odužilo, zaposlio se kao konobar i ostao raditi u tuzlanskom restoranu.

“Što se tiče restorana, ja sam stvarno zadovoljan svim uslovima i sa gazdom i sa platom i sa svime. Nemam nikakvih problema, tenzija, nikakvog tereta što se tiče posla”, naglašava Mukinović.

“To je grana koja mora da diže standarde samim mladim ljudima i da svojom kreativnošću i borbom za opstanak u BiH, pruže sami sebi bolje uslove i bolji život. Trenutno zapošljavamo sedam radnika i svi su prijavljeni”, dodao je ugostitelj Emir Mešić.

Inače, poslodavci u ovom kantonu muku muče sa konobarima, kuharima, vozačima, stručnjacima mašinske, elektro, hemijske, tekstilne struke.

“Značajno to dolazi do izražaja u teksitlnoj industriji koja je onako baš radno-intezivna djelatnost, a tu se posebno ističe problem što je nisko akumulativna grana te su plate u odnosu na druge grane industrije, malo manja”, pojasnila je Edina Kurtić, iz Udruženja za tekstilnu, hemijsku i industriju nemetala.

“Ne znam sada koliko novaca da dajete sada jednom radniku armiraču, zidaru, tesaru, oni dolaze jer je gore mnogo veća plata. Ne možete izdržati više ni sa platom. Mislim da je kasno, mislim da su poslodavci zakansili. To je trebalo prije dvije, tri godine”, stava je Almir Mešić iz Udruženja za građevinarstvo.

Sa druge strane, postavlja se pitanje kako većina od oko 6.800 privrednih subjekata u TK, ne može naći radnika iako je na birou 64.000 nezaposlenih osoba?

Više na ovu temu u priči reporterke Nataše Tadić.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Iako njihova riba završi na trpezama i tanjirima širom BiH, samo na sedmičnoj bazi...

Mišo Banjac publici u BiH i regionu je poznat kao lider popularnog “Jet Set”...

Žena E. H. (29) iz Gračanice preminula je sinoć nakon komplikacija poslije porođaja.

Ledo plus je najveći proizvođač sladoleda i distributer smrznute hrane u Hrvatskoj. Ukoliko želite...

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je zahtjev za poduzimanje hitnih mjera vezano za...

Ovo je inspirativna priča o mladoj ekipi koja je u jeku korone zasukala rukave,...