Mustafa Kadribegović podnio ostavku na funkciju v.d. direktora FUCZ

V.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović podnio je ostavku na tu funkciju iz, kako je rekao, privatnih razloga, ali i afere “Respiratori”.

“Razlozi za moju ostavku su prije svega privatne prirode. Od marta, otkako je proglašeno stanje nesreće zbog pandemije, do danas lično radim u vrlo teškim okolnostima. Tu su stotine dana prekovremenog rada i vikendima i to sve ostavlja posljedice na mene i moju porodicu. S druge strane, FUCZ se trenutno nalazi u procesu vezanom za respiratore, limitirani smo i sve ovo prevazilazi naše mogućnosti”, napisao je Mustafa Kadribegović u ostavci.

Kako je naveo, sve ovo vrijeme se FUCZ suočava s problemima zbog afere “Respiratori” te su do sada sve rješavali u skladu s mogućnostima.

“Mi nismo trgovci i nemamo tu vrstu skladišta odobrenu od agencije, izlaze nam u susret neke kompanije, ali ja smatram da to treba da rješavaju Vlada Federacije i zdravstveni sistem. Jednostavno je teško raditi kada nemate resurse, a suočeni ste s tim konkretnim problemom i zbog svega toga naše redovne aktivnosti trpe”, naveo je Kadribegović.

Dodao je da su redovne aktivnosti poremećene i zbog koronavirusa, ali da zasigurno problem s respiratorima prevazilazi sve mogućnosti FUCZ-a i s tim se vrlo teško mogu nositi.

Naglasio je i to da se odužila procedura testiranja ispravnosti respiratora, što je dodatno otežalo rad FUCZ-a.

“To se generalno odnosi na instaliranje i verificiranje i sve se veoma odužilo, nešto što je trebalo biti gotovo za 10-ak dana još traje i sve je neizvjesno, nemam odgovora kada bi se ti procesi trebali završiti. Puno je upitnika, a malo rješenja”, poručio je Kadribegović.

BHRT