Musa: Ovo nisam ni sanjao, najdraže mi je kad djeca viču “Muta, Muta”

Podijeli članak:

Nakon osvajanja Eurolige bh. košarkaš Džanan Musa govorio je za bh. medije, a za N1 je govorio o uspjehu u Euroligi, predstojećim obavezama u ACB-u, ispunjenju sportskog sna, novom ugovoru Seji Bukvi i Mirzi Delibašiću.

Nakon trijumfa u Euroligi, mjesta slavlju nije bilo mnogo, već su odmah počele pripreme za play off ACB lige.

“Mi smo završili Euroligu u nedjelju, ponedjeljak se vratili, a u utorak smo imali trening, da iz sebe izbacimo to slavlje i fokus je odmah bačen na špansku ligu. ACB ligu je stvarno teško osvojitič. Prvo kolo igramo sa prvakom Euro Cupa, tako da samo to pokazuje ozbiljnost lige, nema opuštanja.”, rekao je košarkaš koji je izabran u najbolju petorku Eurolige i ACB lige, pa nastavio:

“Meni je bilo zadovoljstvo da budem dio svega toga, a kamoli sa ovom ulogom koju sam imao sa Realom. Zahvalan sam svima stvarno koji mi vjeruju ovdje u klubu. Prva titula je osvojena u prvoj godini. Koliko je to veliko objašnjavali su mi i veterani. Razgovarao sam sa Lullem. On mi je rekao ‘Zamisli, ja sam ovdje 17 godina, a ovo je moja treća Euroliga. Ti si u prvoj sezoni osvojio prvu. Nemoj misliti da je lako’. A ja mu kažem, šta me briga ja sam na 1 od 1. Malo smo se šalili, ali stvarno je ovo nevjerovatan podvig. Baš sam sretan.”, rekao je Musa.

Musi je igrati finale Eurolige bilo još teže igrati, jer je bio povrijeđen tokom cijelog Final Four turnira.

“Ja tu o toj povredi nisam htio da govorim. Ne volim te neke isprike. Sasvim sam zadovoljan sa svojim Final Fourom. Bio sam u službi ekipe . Posljednje dvije utakmice pred Final Four nisam igrao u ACB-u upravo zbog toga, ali nije bilo potrebe da sa tim izlazimo u javnost. Rekao sam da ću 100% igrati na Final Fouru, koliko god minuta. Hoću da pomognem ekipi i ne bi me spriječila nikakva povreda, osim smrti, možda.”

Musa se osvrnuo na svoje košarkaške početke i priznao kako nikada nije mogao zamisliti da će klinac iz Bihaća jednog dana sjesti na krov Evrope i igrati u najboljem timu Starog kontinenta.

“Ne da nisam nikada zamišljao, nego to nisam mogao zamisliti ni prije deset mjeseci, kada sam dolazio ovdje, bilo je nerealno. Pričao sam sa Miškom Ražnatovićem, i bilo je ‘hajde da probamo da dobijemo ulogu, da smo u svakoj utakmici na parketu, da imamo neki utjecaj na utakmicu, da nam igrači vjeruju’, a onda se desilo da u prvoj utakmici da se meni sve otvorilo, da sam postigao 30 poena protiv Žalgirisa i odatle je sve krenulo prirodnim tokom. Ali nisam stvarno vjerovao da će biti ovoliko povjerenja i uloga u ovakvom jednom klubu. Da ja kažem i da mogu ponosno reći da sam prvi strijelac u Euroligi svih vremena Real Madrida? Kad to kažem trnci me prođu jer je stvarno nevjerovatno”, kaže Musa, koji je ove sezone završio kao treći u glasanju za nagradu najkorisnijeg igrača ACB lige.

Bišćanin je tokom Final Foura gledao kako poplave razaraju njegov rodni grad i kraj, te odmah odlučio da uskoči i pomogne svojim sugrađanima.

“Nisam ja ništa bolji od nekog drugog kao osoba i kao čovjek. Ja sam samo u mogućnosti da nekome pomognem, i ja ću to uraditi svaki put. Ja ne mogu birati odakle sam. Bosna i Hercegovina je moja jedina domovina, Bihać je moj rodni grad. Ja sam u Sarajevu odrastao, tako da sam podijeljen tu, ali cjelokupna Bosna i Hercegovina, kome god treba pomoć, ja sam uvijek tu. I bit ću. Čim sam vidio šta se dešava, odmah sam zvao da se to tamo rješava.”

Jednaku dozu ljubavi, kaže osjeća i prema nacionalnom dresu.

“Ja nikada ne kažem 100%, ali ako budem zdrav – tu sam. A nadam se da ću biti zdrav. Ja sam neko ko voli da igra za reprezentaciju.”

Džanan Musa govorio je i o drugim temama, poput produženja ugovora, koliko duguje Seji Bukvi i svojim prim trenerima u KK Koš, navijačima i Mirzi Delibašiću, a cijeli razgovor pogledajte u videu.

(N1)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine, najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, bit će održan...

Sjednica Skupštine opštine Mrkonjić Grad prekinuta je danas nakon što je odbornik Sergej Milanović...