Muhić: Dobili smo bitku, ali ne i rat!

Piše: Seđad Muhić

Dobili smo btiku, ali ne i rat. Na ovaj način mogla bi se opisati borba građani Jajca i nevladinih organizacije protiv najavljene izgradnje mini hidrocentrala na Plivi.

Prva bitka je dobivena jer je investitor, kompanija BOSNIA GREEN ENERGY PROJECT obavijestila javnost da je povukla zahtjev za saglasnost na; Projektovanje, izgradnju, korištenje i održavanje MHE „Elektrobosna“ snage cca 1,5 MW i MHE „Pijavice“ snage cca 1,5 MW, upućen Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK.

Investitor je, kako se može vidjeti u dopisu kojeg su uputili Ministarstvu, odustao aktivnosti dok se ne konstituira novi saziv Općinskog vijeća Jajce, ali NIJE ODUSTAO OD GRADNJE.

Ohrabrujući je, međutim, stav predstavnika kompanije BOSNIA GREEN ENERGY PROJECT u kojem kažu da „želi od samog početka, ideje, zatim izrade projektne dokumentacije, pa do izgradnje hidroenergetskih postrojenja, probnog rada, korištenja i održavanja, biti u koordinaciji s lokalnom zajednicom i ne želi napraviti bilo koji potez bez saglasnosti i odobrenja iste“.

Ako je ovo tačno, investitor je već imao priliku čuti glas lokalne zajednice, koja je u svojevrsnom plebiscitu gotovo jednoglasno rekla NE mini hidrocentralama na Plivi. NE su rekli građani, nevladine organizacije, vjerske institucije, brojni predstavnici lokalne vlasti… Taj stav neće se mijenjati, a pametnom je i išaret dovoljan.

Šta mi kao građani, kao zajednica, možemo naučiti iz borbe koju su posljednjih dana vodili aktivisti, nevladine organizacije i građani?

Prvo možemo naučiti, da se svaka vrsta aktivizma isplati, da kao građani možemo utjecati na budući razvoj svoje lokalne zajednice, da kao javnost možemo biti bitan segment u procesu odlučivanja o bitnim temama i generalno o budućnosti svoje općine i države.

Drugo, možemo naučiti to da, bez naše volje, nikakvi otuđeni centri moći, nikakvi lobiji i nikakve veze, ne mogu ništa uraditi ako to građani ne dozvole. To se zove demokratija, gdje se glas naroda ne čuje samo na izborima, glas građana može se i treba čuti putem nevladinih organizacija, peticija, protesta…

Treća, možda i najvažnija poruka borbe koju Jajčani vode, jeste to da građani, javnost i zajednica svoje najjače oružje, a to je demokratija, trebaju koristiti i kada su u pitanju mnogi drugi procesi i donošenje odluka u lokalnoj zajednici.

Priliku za građanski aktivizam kakav gledamo ovih dana u Jajcu imat ćemo uskoro kada se bude kreirao općinski budžet za 2021. godinu. Građani su ti koji najbolje znaju šta im treba i u kojem pravcu njihov novac treba biti usmjeren. Jednako kao o MHE, javnost treba dati svoj glas i o budžetu, ali i mnogim drugim strateškim pitanjima zajednice.

Imamo jasan dokaz da se ključne odluke iz ruku interesno povezanih pojedinaca i raznih lobija mogu vratiti u ruke naroda.

 

 

(Jajce Online)