Muhić: Bez svakoga se može, matematika je vrlo jasna!

-Čekamo od 15. decembra prošle godine. Dajemo šansu efikasnom dogovoru. Međutim, dogovaranje teško/sporo ne/ide, a formiranje vlasti u Jajcu bez velike potrebe ponovo postaje sapunica. Ne smijemo dozvoliti da se ponovi scenarij s početka prošlog mandata.

Samo nekoliko dana nakon održavanja izbora znao se novi sastav Općinskog vijeća:

  • SDA, SBiH i ASDA 10
  • HDZ 8
  • HDZ 1990 2
  • SDP 2
  • NiP 2
  • SBB 1

Većinu čini 13 i više vijećnika.

Rezultate izbora CIK je potvrdio 15. decembra 2020. Mnoga općinska vijeća u BiH već su formirana, u većini općina se uveliko radi. Tako je, na primjer, do 11. januara 2021. GV Zenica održalo čak četiri sjednice.

U Jajcu se, nažalost, ponovo /svjesno ili ne/ pokušava praviti “grad slučaj”.
Zaista nije jasno iz kojih razloga se to radi, ako imamo vrlo jednostavne opcije i situaciju u kojoj niko nije u poziciji da ucjenjuje, BEZ SVAKOGA SE MOŽE. Matematika je vrlo jasna.

Na našu veliku žalost, ni ovoga puta problem u dogovorima nisu dominantno projekti, programi i planovi, a ponovo su u pitanju “natezanja” oko preduzeća, koliko će kome pripasti plijena, moći…

Vjerujem da u ovom sazivu OV Jajce postoji dovoljan broj vijećnika koji se žele što prije, zajedno s načelnikom i općinskom administracijom, prihvatiti posla.

Zato, nema nikakvog razloga da u prvoj polovini februara ne održimo konstituirajuću sjednicu i izaberemo predsjedavajućeg OV i njegovog zamjenika. To može biti početak, napisao je Seđad Muhić na svojoj zvaničnoj FB stranici.

 

(Jajce Online/Foto: arhiv)