Mrkonjić Grad: Kako je jedan radar vjerovatno spasio živote?

Podijeli članak:

Na lokaciji Šervalov kuk, na magistralnom putu Karanovac – Crna Rijeka, u opštini Mrkonjić Grad, već više od godinu dana koliko je prošlo od postavljanja stacionarnog radara nije zabilježena nijedna nezgoda.

To mjesto je, inače, identifikovano kao crna tačka, i baš tu je 2021. evidentirano devet nezgoda, od kojih je jedna završila tragično.

“Stacionarni radar postavljen na lokalitetu Šervalov kuk u devet mjeseci ove godine evidentirao je 13.151 prekršaj, što bi u prosjeku bio 1.461 prekršaj mjesečno”, rečeno je za Nezavisne iz Policijske uprave Mrkonjić Grad.

Istog dana, 17. oktobra 2022, stacionarni radari su počeli da rade na Šervalovom kuku i na još četiri lokacije koje pokriva PU Mrkonjić Grad. Tri crna stuba nalaze se na području opštine Mrkonjić Grad, a po jedan na području Šipova i Ribnika.

Ovi radari su u devet mjeseci ove godine evidentirali ukupno 21.901 prekršaj, što bi u prosjeku iznosilo 2.433 mjesečno. Neki su zabilježili i izuzetno opasnu vožnju.

“Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Mrkonjić Grad prekršaj sa najvećim prekoračenjem dozvoljene brzine kretanja evidentiran je stacionarnim radarskim sistemom u mjestu Podbrdo, opština Mrkonjić Grad, gdje je utvrđena brzina kretanja od 171 km/h na dijelu puta gdje je ograničenje 50 km/h, a što je preko dozvoljene brzine od čak 121 km/h”, kažu iz mrkonjićke policije.

Zaključuju da je očigledno da pojedini vozači i pored stalnih upozorenja da su na putevima postavljeni radari ipak nemaju svijest o značaju poštovanja saobraćajnih propisa i time ugrožavaju i svoju i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

Mrkonjićka policija ističe da je analizom ustanovljeno da je brzina neprilagođena uslovima na putu jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda.

Inače, stacionarni radarski sistem ima mogućnost automatske detekcije brzine za sva vozila u vidnom polju, do 320 km/h, u odlasku i dolasku. Taj sistem detektuje prekoračenje brzine, nakon čega se vozač automatski registruje i sankcioniše.

“Policijska uprava Mrkonjić Grad apeluje na vozače da poštuju saobraćajna pravila i propise, prilagode brzinu uslovima na putu, ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju”, poručuju iz mrkonjićke policije.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...