Mračno lice predsjednika Suda BiH Ranka Debevca

Dok regionom tutnji afera zloupotrebe moći i seksualnog zlostavljanja slabijih i nemoćnih, slične teme otvaraju se i u Bosni i Hercegovini. Tako je poznata glumica Hasija Borić otkrila da je i među bh. elitom bilo sličnih stvari.

Bez vezivanja te afere s pojedincima iz Suda BiH, ipak se, nakon polemike Ranka Debevca s našim novinarom, otvaraju pitanja da li čelni ljudi institucija, koje moraju biti moralni primjer, zaista rade u skladu s tim principima.

Putovanje u Španiju

Naime, Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, ne koristi svoj položaj smo za javno pokazivanje vlastite političke i društvene moći neuobičajeno prisnim vezama s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije ili kafanskim sjedeljkama s ljudima iz vlasti.

Debevec, koji u javnosti želi ostaviti utisak dobroćudnog pravosudnog funkcionera posvećenog isključivo svom poslu, izgleda da ima i svoju tamnu stranu, gdje s pozicije moći predsjednika Suda utječe na živote običnih uposlenika najviše pravosudne institucije u BiH.

Priča uglavnom počinje od dolaska Debevca na čelo Suda BiH. Zloupotrebljavajući svoj položaj i podređenu poziciju nekih od uposlenica Suda BiH, Debevec je, prema navodima naših izvora, započeo emotivnu vezu s A. Ć., uposlenicom Suda BiH.

Koliko je veza bila ozbiljna (u međuvremenu se A. Ć. udala), govori i podatak da su njih dvoje zajedno automobilom putovali i u Španiju, gdje Debevec koristi drugo ime i posjeduje stan na moru. Naši izvori tvrde da su u njegovoj pratnji bili i službeni tjelohranitelji.

Zašto još niko iz Ureda disciplinskog tužioca nije reagirao na objavljene slike druženja predsjednika Suda BiH Ranka Debevca  i optuženog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice

Zašto još niko iz Ureda disciplinskog tužioca nije reagirao na objavljene slike druženja predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i optuženog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice

FOTO: ARHIV


Upućeni u dešavanje govore čak i o nasilnim ispadima predsjednika Debevca na tom zajedničkom odmoru. Navodno je A. Ć. izbacio na ulicu, a ona se, nemajući kud, uputila kod rodbine u Švicarskoj.

Za sada nije poznato je li slična sudbina zadesila i drugu „prijateljicu“ predsjednika Debevca V. M., koja je, također, uposlenica Suda BiH. Navodno je on istovremeno bio u vezi s njih dvije.

V. M. je, prema našim izvorima, pomogao da završi fakultet na Sokocu, nakon čega je ona, suprotno praksi, napredovala u službi unutar Suda BiH.

Imovinski karton

Poseban obol ovoj priči daje podatak da je Debevec oženjen čovjek, ali tu informaciju krije kao zmija noge.

Međutim, poenta svega navedenog nije u tome vara li neko svoju suprugu, već u tome što zloupotrebljava moć predsjednika Suda prema uposlenicama i što troši državne resurse u predatorskom pokazivanju te moći i dominacije prema mladim uposlenicama.

Otvara se i pitanje je li predsjednik Suda sam potpisao odmor ili slobodne dane svojoj uposlenici da bi je odveo na odmor u svoj stan u Španiji, koji nije ni prijavljen u njegovom imovinskom kantonu.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Osman Mehmedagić Osmica, direktor OSA-e i najbolji jaran i politički mentor predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, i ovoga puta zaustaviti reakcije Ureda disciplinskog tužitelja ili će Ured adekvatno reagirati.

’Ovo se može samo krvlju oprati i ničim više’

Mafijaške SMS poruke nedostojne predsjednika Suda BiH:  „To što se meni radi, može se samo krvlju oprati i ničim više“

Mafijaške SMS poruke nedostojne predsjednika Suda BiH: „To što se meni radi, može se samo krvlju oprati i ničim više“

FOTO: AVAZ


Da „pravo lice“ predsjednika Suda BiH ima i mafijaške dimenzije, a to može objašnjavati i strah njegovih žrtava iz „emotivnih veza“, najbolje ilustrira i SMS poruka koju je on poslao svom bivšem prijatelju (radi se o čovjeku iz čijeg su haustora izuzeti snimci koji pokazuju nedopustivo druženje optuženog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice i predsjednika Suda Ranka Debevca).

U prilogu ovog teksta objavljujemo fotokopiju njegove poruke u kojoj doslovno navodi da se to što se njemu radi „može samo krvlju oprati i ničim više“.

 

Uredništvu “Dnevnog avaza” poznati su puni identiteti dvije službenice Suda BiH koje su bile u paralelnoj aferi sa predsjednikom Suda, ali njihova imena ne objavljujemo zato što smatramo da se radi o žrtvama Ranka Debevca

 

(avaz)