Search
Close this search box.

Može li društvo u BiH da se izbori sa predrasudama?

Podijeli članak:

Društvo u BiH opterećeno je brojnim predrasudama. Rodni stereotipi neki su od najzastupljenijih pa je tako, ako je suditi po njima, ženi mjesto kod kuće sa djecom. Istraživali smo jesmo li suviše tradicionalno društvo da bismo takve predrasude odbacili ili ipak napredujemo.

“Samo bez panike, moj Miško je genije za vožnju. Vozi, Miško, vozi.”

Prošle su decenije od ove čuvene replike iz filma “Ko to tamo peva”, a u našem društvu se malo toga promijenilo. I danas većina za volanom kamiona ili autobusa očekuje nekog spretnog Miška, Nikolu, Marka…nikako Milicu, Mariju ili Anu.

Žene su loši vozači, jedan je od najčešćih stereotipa sa kojima se mnoge od njih svakodnevno susreću. Mnoge su, kažu nebrojeno puta dokazale da su to predrasude.

“Mnogo puta na ulici sretnem čovjeka srednjih godina koji jako loše vozi, ali i ženu koja izuzetno dobro vozi auto, kamion, autobus ili traktor”, priča Đukica Đukić iz Modriče, koja je profesionalni vozač od 2008. godine.

“Samo sam jednom imala neugodnu situaciju kada me je kolega veoma neprijatnim tonom pitao “Zar ti da budeš vozač autobusa?” Kolege sa kojima sada radim su izuzetno korektne, uvijek pomažemo jedni drugima”, kaže Đukica.

Ako se žene vozači suočavaju sa mnoštvom predrasuda na kopnu, šta li je tek u vazduhu?

To najbolje zna 20-godišnja Mihaela Rekanović iz Doboja koja se školuje na Pilotskoj akademiji u Budimpešti. Trenutno vozi male avione, sanja putnički Eirbas. Na akademiji joj se, ističe, raduju.

“Ja se svakodnevno susrećem sa predrasudama ali uspijevam da ih razbijem. Na akademiji sam jedina djevojka i jedina sa naših prostora”, priča Mihaela za BN.

Dodaje da je pojam ženstvenosti i ženske energije nešto što ne stvara profesija.

“Biti dama i djevojka je stvar manira i lijepog ponašanja i to avion ženi ne može i ne smije da oduzme. Avion je danas jedno moderno čudo i nije mu važno da li je u njemu muškarac ili žena”, naglašava Mihaela.

Na poslu surovi profesionalci, kod kuće neke od njih brižne supruge i majke koje kuvaju, peru, peglaju i idu na roditeljske sastanke. Upravo ono što žene i treba da rade, rekli bi mnogi na Balkanu.

Da li će se takvo razmišljanje promijeniti?

“Mi na Balkanu to nikad nećemo prevazići jer su žene na ovom prostoru potčinjene šta god da rade. Mnogo puta se dogodi da skuvaš ručak pa muž dođe kući i kaže da ne valja, a zamislite tek da budete jednaki sa njim ili čak sposobniji”, smatra Đukica.

Očigledno je da je, koliko god da se društvo mijenja i napredaje, a predrasude ruše, duboko ukorijenjeno mišljenje teško promijeniti, pokazuju ankete.

Dok neki smatraju da su žene jednako sposbne za sve poslove kao i muškarci, imao i onih koji su mišljenja da žena treba da odgaja djecu i bude prava domaćica, a da muškarac treba da bude stub porodice i da zarađuje.

Do cilja i rezultata se nikad ne stiže lako, ističu naše sagovornice. Niko za vas neće voditi vaše bitke, dodaju i poručuju:

“Borite se za svoju poziciju!”

 

 

(BN) Foto: BN

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka