Mostarski ronioci i Kazalište lutaka udruženi u borbi za očuvanje i zaštitu Neretve

Podijeli članak:

Ronilački klub Mostar organizuje brojne akcije podizanja svijesti o važnosti i očuvanju okoliša. Kruna ekološko-kulturnog projekta “Svi za našu Neretvu” koji traje nekoliko mjeseci, bit će posebna predstava koja se 16. novembra, biti izvedena na daskama Kazališta lutaka u Mostaru. Riječ je o predstavi “Eko Patrola i Ribica Mimi”, reditelja Ilije Puića, koja govori o ekološkoj akciji.  Ono što ovu predstavu čini posebno zanimljivom je to što su svi glumci u njoj, zapravo, ronioci.

“Sastavljena je potpuno od našeg ronilačkog kluba Mostar. Znači, jedna udruga građana koja želi podići svijest o čuvanju okoliša i podzemnog svijeta u našem gradu i šire. Zašto je zanimljiva, zašto je zabavna? Zato što su svi glumci ronioci. I svi glumci su potpuni amateri”, kazao je za BHRT reditelj predstave Ilija Puić.

On ističe da Ronilački klub zapravo koristi medij teatra i lutkarsku predstavu za djecu kako bi napravio jednu osviještenu akciju.

“S obzirom da je voda njihov medij i da pričaju o problemima o kojima najbolje znaju, mislim, ekologiju koliko smeća zapravo se nalazi pod vodom. Tako da smo čitavu tu neku teatarsku priču sastavili za djecu baš iz njihovog iskustva. Tko baca smeće, kako smeće šteti ribicama? Sav materijal koji koristimo su opreme ronioca, znači stvarni rekviziti. I u svemu smo napravili jednu finu priču koja govori nekako i o ronilačkom klubu, o njegovom djelovanju, ali isto tako i o pozivu ronioca i što ronioci danas rade za naš grad. Ja nisam ništa znao kada sam ušao u projekt, ali vidio sam koliko su ronioci odvažni ljudi, zabavni i koliko dobro rade. Saznao sam mnogo toga što sam jedva čekao da prenesem u neku dramsku strukturu, da napravim predstavu za djecu i da nekako njihov rad ne ostane zatočen unutar njihovog kluba”, kazao je Puić.

Ludost i entuzijazam

Predstava je kruna projekta koji traje već nekoliko mjeseci, a cijelu ovu priču pokrenuo je Branislav Stojkić, koji je inače tajnik Ronilačkog kluba Mostar.

Ideja je bila, ističe Stojkić, educirati ljude i učiniti naše rijeke i jezera sa što manje smeća.

“Dugi niz godina sudjelujemo diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine i šire na ekološkim akcijama. Došli smo na jednu ideju da jednostavno želimo educirati ljude. Da je što manje smeća u našim jezerima, morima i, konkretno, u našoj rijeci Neretvi. Prije par mjeseci sa svojom ekipom iz Ronilačkog kluba Mostar sastavili smo jedan fini projekat koji smo nazvali ‘Svi za našu Neretvu’. Aplicirali smo na projekat ‘Mostar, prostori koji pokreću’, koji u cijelosti financira Vlada Ujedinjenog kraljevstva, zajedno sa organizacijom ‘People in Need’ i lokalnim mostarskim organizacijama. Evo, hvala im što su nas izabrali i što su baš naš projekat ‘Svi za našu Neretvu’ prepoznali kao jednu jako zanimljivu, edukativnu i ekološku priču”, kazao je Stojkić.

Projekt čišćenja Mostarskog jezera

Prema njegovim riječima, projekt “Svi za našu Neretvu” dao je izuzetno dobre rezultate. U Mostaru su okupili više od stotinu eminentnih ronilaca iz šest zemalja regije.

“Konkretno, naša tradicionalna akcija je uspješno ekološka, Mostarsko jezero je očišćeno za nekih tonu do tonu i pol smeća. Ovom edukacijom i osvješćivanjem naših sugrađana vidimo da je plaža na Mostarskom jezeru sve posjećenija i sve manje imamo otpada”, kazao je Stojkić i dodao kako to pkazuje da njihove edukacije uspijevaju.

U Mostaru je održano i natjecanje u podvodnoj fotografiji, gdje su roniloci profesionalci fotografirali podmorje rijeke Neretve, a što je rezultiralo izložbom fotografija u Centru za kulturu Mostar.

Tibor Oruč, ravnatelj Kazališta ističe kako mu je drago da je lutkarsko kazalište moglo osigurati dvoranu za jedan ovako plemeniti čin.

“Neretva je naša žila kucavica, naša glavna arterija, i drago nam je da ovako divni ljudi je održavaju čistom, ali ne samo da je održavaju čistom nego i da uče i druge da ne bacaju smeće i da se ponašamo odgovorno prema našoj okolini jer ipak to je naš mikrosvijet u kojem živimo i uživamo”, zaključio je Oruč.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...

Ta gospođa dotična meni dolazi u autobus malo jače od 6 mjeseci i pravi...

Ove godine gotovo trećina čovječanstva, 30,6% svjetske populacije, živi u „zatvorenim“ društvima, najrestriktivnijim mogućim...

​Prvi je trejler za GTA VI uspio ući među deset najgledanijih stvari na YouTubeu...