Search
Close this search box.

Mostar: Završen projekt Zvuk priče

Podijeli članak:

Završen je projekt ‘Zvuk priče” Udruženja “Strings Attached Sinfonietta” u Mostaru u sklopu kojega je u proteklih šest mjeseci Grad Mostar bio domaćin pet koncerata klasične glazbe, na kojima su se predstavili različiti kamerni ansambli od dua do kvarteta.

Sve koncerte pratilo je pozorno predstavljanje djela renomiranih skladatelja od strane muzikologa Maje Baralić-Materne i Rijada Kaniže.

Ansambl SA Sinfonietta, okupljen za ovaj projekt, publici je izveo djela velikana poput Reinholda Glièra, Sergeja Prokofjeva, Pēterisa Vasksa, Arthura Honeggera, Bohuslava Martinua, Alexandera von Zemlinskog, Felixa Mendelssohna, Dmitrija Šostakoviča, Johanna Sebastiana Bacha i Josepha Haydna.

Svi koncerti održani su Spomen kući Svetozara Ćorovića, koja se pokazala kao idealan prostor za uživanje u kamernoj glazbi, naročito gudačkim ansamblima.

”Zahvaljujući harmoničnom spoju akustike i udobnosti, prostor je pridonio jasnoći i toplini instrumenata, omogućujući svakom tonu da prodiše s preciznošću i emotivnom dubinom. Iako su prva dva koncerta održana u bašti, izvođači su odlučili premjestiti preostala tri unutar kuće. Ova odluka, donesena prvenstveno zbog klimatskih uvjeta, pokazala se ključnom, omogućujući izvođačima da predstave djela u punom potencijalu”, navodi si u priopćenju Udruženja SA Sinfonietta.

Projekt “Zvuk priče”, organiziran je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2), s financijskom podrškom Europske unije (EU) i implementacijom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), uz podršku Grada Mostara. Iz Udruženja Sa Sinfonietta ističu kako je spomenuti projekt samo mali korak ka oživljavanju kulturne scene u Mostaru i u BiH, a uz redovnu i široku izloženost kulturi, nadamo se da ćemo izgraditi aktivnu kulturnu publiku koja će doprinijeti bogatstvu društva u cjelini.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka