Jajce Online
JAJCEKULTURAVIJESTI

Monodrama ‘Prodavnica budućnosti’ izvedena u Pratećem programu Pozorišnih igara

Monodrama “Prodavnica budućnosti“ Vahida Durakovića, koju interpretira glumac Sanel Ugarak, izvedena je u holu Doma kulture u okviru Pratećeg programa Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine Jajce.

Riječ je o tekstu koji govori o tzv. malom čovjeku. Onome koji se osjeća izgubljen jer ima savjest, a pritisnut je problemima puke egzistencije, nesnađenom u političkim igrama, prevarama….Priča je to i o tome kako se budućnost prodaje kroz prodaju glasova za neku sitnu korist.

Publika je srdačno pozdravila izvedbu Sanela Ugarka koji je kroz Durakovićev tekst ispričao jednu običnu, svakodnevnu priču – i tužnu i mučnu i duhovitu.

Autor teksta ističe da predstava govori o ljudskosti, ne bavi se identitetima.

-To je borba običnog čovjeka sa sistemom koji pokušava da sačuva svoje dostojanstvo i svoju čast. Najveći su mu neprijatelj u toj njegovoj borbi političke stranke, korupcija – kazao je Duraković.

Glumac Sanel Ugarak kaže da mu je ovo prva monodrama koju je radio.

-Lik Mehice je i kompleksan i jednostavan. To je klasični bosanski čovjek pun nekog svog inata i dobrote, nekog poimanja poštenja – kazao je Ugarak.

Tekst za monodramu “Prodavnica budućnosti“ je u 2021. godini dobio nagradu “InBox“ najbolja monodrama u regiji. Na konkursu je bilo prijavljeno više od 50 tekstova iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

 

 

(Fena)

Povezane vijesti

Rusi granatirali istok i jug Ukrajine, poginulo devet civila

admin

‘Plate političarima nisu uvećane za 500, nego za 700 maraka’

admin

Venecijanski filmski festival – politika, kanibalizam, vestern

admin