Search
Close this search box.

Mogu ih tužiti: Znate li za ovo striktno pravilo kojeg se dobitnici Oscara moraju pridržavati?

Podijeli članak:

Osvajanje Oscara je jedno od najvećih dostignuća u filmskoj industriji, međutim dobitnici moraju potpisati sporazum s Akademijom i poštovati jedno striktno pravilo.

Ove godine Cillian Murphy, Robert Downey Jr. i Emma Stone samo su neke od glumačkih zvijezda koje su osvojile Oscara na nedavnoj 96. dodjeli Oscara. Oni će morati poštovati posebno pravilo koje se tiče zlatnog kipića i toga šta točno mogu raditi s njim.

Među propisima dodjele Oscara objašnjava se da je dobitnicima zabranjeno pokušati prodati svoju nagradu, ukoliko prvo ne ispune određene uvjete. Bez obzira na razlog prodaje Oscara, Akademija objašnjava: “Dobitnici nagrada neće prodati ili na drugi način raspolagati statuom Oscara, niti dozvoliti da se ona proda ili oduzme na osnovu zakona a da je prethodno ne ponude na prodaju Akademiji za iznos od 1 dolara.”

Iako je statua pozlaćena, pobjednici su obavezni ponuditi je Akademiji za samo 1 dolar ako se odluče na prodaju. Na web stranici Oscara se dodaje: “Ova odredba će se primjenjivati ​​i na nasljednike dobitnika Oscara koji mogu steći statuu poklonom ili ostavštinom.”

Pravilo je na snazi ​​od 1951. godine i čak je izazvalo tužbe protiv onih koji ga se nisu pridržavali. Joseph Tutalo je 2014. godine na aukciji prodao Oscara kojeg je njegov ujak Joseph Wright osvojio 1943. godine.

Uspješno ga je prodao za 79.200 dolara, ali Akademija je potom tužila Tutala i aukcijsku kuću zbog kršenja ugovora. Kalifornijski sud je presudio u korist Akademije, prisiljavajući osobu koja je pobijedila na aukciji da vrati statuu.

 

 

(raport.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hercegovac Jozo Soldo svestrani je kreativac. Soldo je svoj hobi izrade industrijskih lampi i...

Pred sudom u austrijskom Velsu danas se pojavio državljanin Crne Gore (40) koji se...

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....