Mnoge naše igračke iz djetinjstva danas imaju veliku materijalnu vrijednost

Mnoštvo je tu izbora počevši od raznih figurica, modela vozova, plišanih medvjedića, lutki, barbika, ali i mnogih drugih koje su se mnogima urezale u pamćenje i obilježile jedan dio djetinjstva.

Posebno je zanimljivo to da mnoge takve stvari vremenom dobijaju na vrijednosti, jer se većina više ne proizvodi, a predstavljaju nostalgični prozor u prošlost, koji kolekcionari izuzetno cijene.

To važi za razne konzole, prva izdanja stripova i knjiga, kao i mnoge druge igračke, a da li i vi imate ili ste imali neku od njih, saznajte u nastavku.

Figurice za pez bombone

Njihovih varijacija ima na stotine, a kako brend postoji i danas i dalje se proizvode nove varijante.

Figure za PEZ bombone, Foto: PEZ

Figure za PEZ bombone, Foto: PEZ

Međutim, neke od starih tražene su na online aukcijama te je njihova vrijednost bila izuzetno velika, a među njima su jedna sa likom astronauta, jedna sa glavom Mickey Mousea, jedna sa glavom Djeda Mraza i posebni PEZ pištolj.

Prva Barbika

Barbika je jedna od najpoznatijih lutki i svaka djevojčica je bila počastvovana kada bi dobila jednu iz mnogobrojne kolekcije. Barbika postoji već šest decenija i kroz taj period je uvijek doživljavala brojne transformacije u izgledu, upravo u skladu sa aktuelnim trenutkom.

Barbika, Foto: Barbie/Mattel, Inc.Barbika, Foto: Barbie/Mattel, Inc.

Ona koja je najviše cijenjena je njena originalna verzija iz 1959. godine sa zebrastim kupaćim kostimom, a njena cijena kreće se između 8.000 i 23.000 dolara.

Furby lutka

Čupave lutke koje govore i trepću bile su popularne pred kraj prošlog i na početku ovog vijeka i svoj put pronašle su do mališana u raznim zemljama svijeta.

Furby lutka, Foto: AmazonFurby lutka, Foto: Amazon

Ponovo je najvrijednija ona originalna verzija, koja neotpakovana vrijedi oko 900 dolara.

Game Boy

Ova prenosiva konzola je također bila poznata širom svijeta pa tako i kod nas tokom 90-ih godina prošlog vijeka.

Game Boy, Ilustracija: ShutterstockGame Boy, Ilustracija: Shutterstock

Neke njene verzije, savršeno očuvane, vrijede nekoliko stotina dolara, dok pojedina posebna izdanja idu i do 1.000 dolara.

Pokemon karte

Karte napravljene po uzoru na popularnu animiranu japansku seriju su fenomen koji i dalje traje i koje su prevedene na razne jezike.

Pokemon karte, Ilustracija: ShutterstockPokemon karte, Ilustracija: Shutterstock

Zavisno od godine izdanja, očuvanosti i verzije pojedinačne kartice, one se mogu prodati i po cijeni od deset i više hiljada dolara.

LEGO vozovi

Kolekcionari LEGO-a su zainteresovani za mnoge proizvode ovog danskog proizvođača igračaka, a vozovi su jedna od popularnijih stvari.

LEGO vozići, Foto: LEGOLEGO vozići, Foto: LEGO

Oni stariji, iz posebnih kolekcija, kreću se od jedne do nekoliko hiljada dolara.

Figurica Boba Fetta

Sve što ima veze sa Ratovima zvijezda bude zapaženo i ima svoje kolekcionare koji to žele da otkupe, ali nešto je ipak popularnije od ostalog.

Boba Fett, Foto: eBayBoba Fett, Foto: eBay

Pojedine figurice, poput one Boba Fetta, koje nisu izvađene iz originalnog pakovanja, prodaju se i po cijeni od 30.000 dolara. Možda to ima neke veze sa popularnošću aktuelne serije The Mandalorian.

Originalni monopol

Originalna rično crtana verzija platna popularne igrice Monopol izrađena je 1933. godine. Bila je u vlasništvu pronalazača ove igre Charlesa Darrowa i prodana je za 146.500 dolara aukcijskoj kući Sotheby 2011. godine desetostruko više od očekivane cijene.

Monopol, Ilustracija: ShutterstockMonopol, Ilustracija: Shutterstock

Ako nemate ovu originalnu verziju popularne i zanimljive igre, a nekim slučajem imate vintage verziju iz 1930-ih godina, važno je da znate da za njih možete zaraditi 3.125 dolara za koliko se i prodaju. Također, ograničena izdanja se za nekoliko stotina prodaju i na eBayu, piše Good Housekeeping.