Search
Close this search box.

Mladima posao ili pripravnički staž u roku četiri mjeseca od kad postanu nezaposleni

Podijeli članak:

Uz koordinaciju Ministarstva civilnih poslova, Bosna i Hercegovina bi trebala ostvariti potpuni pristup Programu Garancija za mlade. Program je instrument Europske unije koji osigurava da svi mladi mlađi od 25 godina dobiju kvalitetnu ponudu zaposlenja, nastavka obrazovanja, pripravništva ili pripravničkog staža u roku od četiri mjeseca nakon što su postali nezaposleni ili napustili formalno obrazovanje.

Da bi se postigao potpuni pristup Programu i povukla sredstva IPA 2024 namijenjena Garanciji za mlade (3 milijuna eura), neophodno je izraditi i usvojiti Plan implementacije za Bosnu i Hercegovinu koji predstavlja združene planove implementacije Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, a koje će odobriti Europska komisija – priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH

Do sada je Vlada Republike Srpske usvojila Akcijski plan za ovaj entitet, a izrađen je i potvrđen Akcijski plan za Distrikt Brčko BiH. Plan za Federaciju BiH je u finalnoj fazi izrade i očekuje se da će biti finaliziran i potvrđen od strane Vlade Federacije BiH do kraja ljeta.

Kako bi se pružila adekvatna potpora mladim ljudima sa zapadnog Balkana, Europska komisija, Međunarodna organizacija rada i Europska fondacija za obuku snažno podržavaju institucije odgovorne za politiku zapošljavanja mladih na zapadnom Balkanu u uvođenju Garancije za mlade.

Ministarstvo civilnih poslova BiH koordinira izradu Plana implementacije Garancije za mlade u BiH, dok Međunarodna organizacija rada pruža tehničku potporu institucijama tržišta rada u BiH na različitim razinama vlasti u izvođenju pripremnih aktivnosti za provođenje i pilotiranje Garancije. Potporu Međunarodne organizacije rada kofinancira Europska komisija, glavno ravnateljstvo za zapošljavanje i proširenje.

S ciljem konačne izrade Plana implementacije Garancije za mlade, formirana je radna skupina na ekspertskoj razini. Kako Plan za BiH podrazumijeva izradu entitetskih akcijskih planova i plana na razini Brčko Distrikta BiH, imenovane su entitetske radne skupine i radna skupina za Brčko Distrikt BiH.

Također su izrađene funkcionalne analize sustava javnih službi za zapošljavanje. Zaključci funkcionalne analize su uvršteni u Akcijski plan za Republiku Srpsku, dok su u fazi razmatranja u Federaciji BiH i Brčko Distriktu BiH.

U narednom razdoblju planira se intenziviranje rada na finalizaciji plana na razini Bosne i Hercegovine, što podrazumijeva pojačanu ulogu Ministarstva civilnih poslova koje koordinira radnu skupinu – priopćeno je.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Jajce objavilo je natječaj za dodjelu Književne nagrade “Nikola...

Danas je u Jajcu, na relaciji Divičani-Kuprešani, održana spektakularna manifestacija 6. Međunarodni auto slalom...

Mišo Banjac, Prijedorčanin koji živi i radi u njemačkom Minhenu, polako gradi svoju muzičku...

Lepa Brena je sinoć u klubu na Krku svojim energičnim nastupom opet pokazala zašto...

Netflix će od 24. jula prestati da nudi podršku za svoju aplikaciju na više...

SK Fight prenosiće u noći sa subote na nedjelju (4.00) UFC reviju u kojoj...