Mještani Rike izrazili nezadovoljstvo

Jučer je na adresu našeg portala stigao E-mail nezadovoljnih mještana naselja Rika, koji prenosimo u cijelosti.

– Kao što je svima dobro poznato, naselje Rika udaljeno je svega 2-3 kilometra od središta grada, te se kao takvo ne može smatrati zabačenim dijelom naše općine. Međutim, stanje u Rici ne govori u prilog tome.

Mnogo je razloga za nezadovoljstvo radom trenutne strukture Mjesne zajednice Rika, te mi kao žitelji ovog malog, nama najljepšeg mjesta, želimo smjenu pomenutih. Ovim putem nećemo iznositi imena, ali se nadamo da bi objava na vašem portalu mogla pokrenuti neke pozitivne promjene.

Rika je nekada imala više od 900 stanovnika, sadašnja brojka je negdje oko 500. Mladi odlaze u svijet, mi koji ostajemo, nažalost smo prepušteni sami sebi.

Brojna obećanja onih koji vode našu Mjesnu zajednicu ostala su mrtvo slovo na papiru, a ovo su neke od stvari koje nas najviše bole i dotiču:

– smeće koje prijeti koritu Rike,
– škola koja nije nikada dovršena,
– neodržavanje stadiona (nestabilna obala, ograda pokraj ceste radi zaštite i sigurnosti djece),
– potrebni ležeći policajci pokraj stadiona,
– obala duž naselja koja nije uredna i otežava normalno mimoilaženje vozila.

„Oni“ koji predstavljaju našu Mjesnu zajednicu ne poštuju volju većine mještana, te su u proteklom razdoblju podržavali gradnju mini hidroelektrane koja bi trajno narušila eko-sustav naše Rike.

Kap koja je prelila čašu je nedavni sastanak održan u Rici, na kojemu se govorilo o gradnji brze ceste Jajce – Travnik kroz naše naselje, a nama mještanima je dat izbor između dva scenarija, koja predviđaju rušenje 5, odnosno 11 kuća, te prolazak brze ceste kroz privatne parcele.

Važno je reći kako smo svjesni svih pozitivnih strana ovoga projekta o kojemu se već desetljećima govori, međutim sporno je što nas mještane, koji se protivimo gradnji, gotovo niko ne uključuje u bilo kakve rasprave, odnosno mišljenje većine mještana se potpuno ignorira, a oni koji zakonski predstavljaju našu Mjesnu zajednicu, redovito podržavaju projekte i ideje koje idu na štetu Rike. Iz kojih razloga, možemo samo nagađati…

U nadi da ćete prepoznati važnost našeg pisanja i objaviti na svome portalu, uz najbolje namjere prema našem naselju i mještanima, želimo učiniti što je u našoj moći da spasimo što se spasiti može, jer upravo ovakve i slične stvari tjeraju našu djecu u bijeli svijet.

Nezadovoljni mještani Rike

 

(Foto: FB stranica Rika u srcu)