Mještani Jezera aplauzom pozdravili slijetanje rovera na Mars

Mještani Jezera kod Jajca večeras su s aplauzom pozdravili slijetanje NASA-ina rovera na krater Jezero u sklopu najveće NASA-ine misije na Marsu.

Večerašnja svečanost praćenja slijetanja rovera na Mars u Osnovnoj školi Vuk Karadžić počela je prijateljskom odbojkaškom utakmicom između ekipa Zemlje i Marsa, a u 20:15 sve oči bile su usmjerene ka projekciji slijetanja rovera na Mars.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Mještani Jezera kod Jajca prije nekoliko dana su kazali da njihova općina neće imati direktne koristi od toga, ali da je čitav svijet zahvaljujući medijima, ali i misiji NASA-e čuo za malu općinu koja broji tek nešto više od hiljadu stanovnika. To je danas potvrdio i Dalibor Subić iz Prnjavora koji je u Jezero došao kako bi pratio slijetanje rovera na Mars.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

“Sve ovo mnogo znači za čovječanstvo jer je ovo prva prilika za neka velika istraživanja. Za općinu Jezero sigurno je da će ovo mnogo značiti jer će u budućnosti biti prilika za dodatnu promociju turizma”, kazao je Subić te kazao da se nada da će rover pronaći tragove života na ovoj planeti.

U trenutku dodira rovera “Perseverance” na površinu Marsa u školskoj dvorani u mjestu Jezero kod Jajca krenule su ovacije praćene aplauzima i oduševljenjem.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dajana Gogić, stanovnica općine Jezero je nakon slijetanja rovera kazala da je ovo velika stvar za općinu Jezero koja nije dovoljno razvijena.

“Nadamo se da će biti razvijenija i da će se više čuti za nju. Danas je postala značajna ne samo za Jezero i komšije već i državu i region. Sve oči će biti uprte za nas i vjerujem da ćemo se razvijati kao i krater Jezero na Marsu”, kazala je Gogić.

Astrofizičar i viši asistent Prirodno-matematičkom fakultetu Nemanja Rakić u Banja Luci je mišljenja da je ovo mnogo značajno jer letjelice sada prave laboratorije na planetama.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

“Tehnološko dostignuće koje smo postigli u zadnjih par decenija je nevjerovatno. Ono što nas je uvijek zanimalo jeste, još kao dijete, ima li još nekog i jesmo li sami. To je ono istinsko pitanje iz čovjeka i sada pokušavamo odgovoriti na ta pitanja. Mars je nama blizu, istraživanja su pokazala da je postojala voda u tečnom obliku, život je nastao u vodi na zemlji, tako vjerujemo, pa je sada na istraživanjima da vidimo da li je bilo života na Marsu”, izjavio je Rakić.

Kazao je da su ljudi ipak prvi s kolonizacijom Marsa, a ne kako je to predstavljeno u filmovima te da s nestrpljenjem, kao neko ko živi upravo ono što se dešavalo proteklih godina i večeras na Marsu, očekuje prve rezultate uzoraka s rovera.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Mještani i djeca s velikim oduševljenjem i aplauzima su u nekoliko navrata označili uspješne faze na putu rovera od ulaska u atmosferu marsa, otvaranja padobrana te uspješnog slijetanja u konačnici, a svi se nadaju da će njihova općina u narednom periodu zajedno s istraživanjima na Marsu rasti i biti značajnija.

(Klix)