Search
Close this search box.

Mjesec otkako je kriminalizovana kleveta – nema krivičnih prijava i procesa

Podijeli članak:

Od izmjena Krivičnog zakona RS-a kojim je kriminalizovana kleveta prošao je jedan mjesec. Za sada nema krivičnih prijava i procesa. Novinari upozoravaju da se obistinilo ono šta su predviđali – da je kleveta kriminalizovana samo kako bi se ušutkali pravi novinari.

Kleveta je kriminalizovana glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini u julu. Zakon je stupio na snagu 26. augusta, a izmijenjen je na inicijativu Milorada Dodika, kojeg kriminalizacija klevete nije spriječila da nastavi sa neutemeljenim tvrdnjama i targetiranjem pojedinih medija i novinara: „Doći će i vama kraj i vašoj podaničkoj i izdajničkoj politici izvještavanja usmjerenoj samo na satanizaciju Milorada Dodika zato što ste plaćeni“.

Neutemeljene tvrdnje o izdaji, targetiranje novinara, medija, opozicije i nevladinih organizacija nastavljeno je i u medijima koji su bliski vladajućoj stranci u RS-u, kažu banjalučki novinari.

„Od početka je bilo jasno da se kleveta kriminalizuje ne zbog tih kolega koje na svaki način pokušavaju da zaštite instituciju predsjednika RS-a već zbog novinara koji svaki dan kritikuju vlast i koji se bave kritičkim novinarstvom“, kaže Goran Dakić.

Dejan Rakita smatra da su mediji bliski režimu u RS još jače krenuli da pišu i izražavaju stavove prema istraživačkim novinarima s težim kvalifikacijama, optužbama i klevetničkim izražavanjem.

U PDP-u su najavili da će razmisliti o podnošenju krivičnih prijava banjalučkom Okružnom tužilaštvu zbog klevete u pojedinim medijima i tekstovima u kojima su optuženi za izdaju.

„Oni će nastaviti da napadaju, imaju sudove koji nikad protiv njih neće podići krivične prijave, a nas će čekati na prvoj krivini da napravimo grešku“, tvrdi Igor Crnadak, PDP-ov zastupnik u NSRS-u.

Ustavnom sudu RS-a, inače, podnesena je inicijativa za ocjenom ustavnosti izmjena Krivičnog zakona u tačkama koje se odnose na kriminalizaciju klevete. Čeka se odluka Ustavnog suda.

 

 

federalna.ba

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka