Mjanmar: Vojska uvela policijski čas

Sedmicu nakon izvršenja vojnog udara, mjanmarska vojska danas je uvela policijski čas od sumraka do zore nakon protesta protiv državnog udara koji su se održali u nekoliko gradova.

Nacionalno upravno vijeće, kojim je predsjedavao vojni načelnik general-major Min Aung Hlaing, koji je vodio puč 1. februara, najavilo je da će noćni policijski čas trajati od 20 časova po lokalnom vremenu počevši od ponedjeljka.

Vojna vlast nije ništa saopštila o protestima protiv državnog udara sve do upozorenja državnih medija u ponedjeljak da će se “nemiri” suočiti da pravnom reakcijom.

Lokalne vlasti su preko zvučnika u gradu Jangon i drugom po veličini gradu Mandalaju najavile da će policijski čas trajati od 20 časova do četiri ujutro po lokalnom vremenu.

U ostalim dijelovima zemlje, poput Mjeika, policijski čas će trajati od 21 do tri časa.

Zabranjeno je okupljanje pet ili više osoba na javnim mjestima, kao i protesti protiv puča.

Ograničenja su uvedena nakon početka nacionalnog generalnog štrajka u ponedjeljak, a zaposleni u nekoliko vladinih odjeljenja pridružili su se pokretu protiv vojne vlasti.

Ranije, hiljade demonstranata okupile su se protestujući protiv puča u gradovima Jangon, Mandalaj i Naj Pi Tav i drugim dijelovima zemlje.

Ubrzo nakon objave, na ulicama Jangona viđen je konvoj pristalica vojske s najmanje 30 vozila iz kojih su mahali zastavama i puštali vojne pjesme. Nakon toga, demonstranti protiv puča mirno su se razišli iz centra grada.

Mijanmarska vojska, poznata kao Tatmadav, proglasila je vanredno stanje ranije ovog mjeseca, nekoliko sati nakon lišenja slobode predsjednika države Vin Minta, ministrice vanjskih poslova Aung San Su Ći i drugih vodećih članova vladajuće Nacionalne lige za demokratiju (NLD).

BHRT