MIZ Jajce predstavio projekat ‘Sultanijin vakuf – naš emanet’

Podijeli članak:

Tradicionalni bajramski prijem u organizaciji glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jajce, Zehrudin-ef. Hadžića i načelnika Općine Jajce, Edin Hozana bio je izuzetno svečan.

Uz mnogobrojne goste u haremu Esme sultanije podijeljene su tuga i radost – tuga zbog dana obilježavanja stradanja i genocida u Srebrenici, a radost zbog početka velikog, i za Jajčane i Bosnu i Hercegovinu značajnog, projekta dovršetka kompleksa džamije Esme sultanije 2022/2023, “Sultanijin vakuf – naš emanet”.

Džamija Esme sultanije kao nacionalni spomenik dominira središtem grada, dominira kao građevina u kompleksu koji je proglašen nacionalnim spomenikom, pa je kao takva i uzeta za simbol projekta dovršetka kompleksa džamije Esme sultanije koji je na ovom bajramskom prijemu svečan najavljen i započet od strane Medžlisa Islamske zajednice Jajce.

Autor likovnog rješenja projekta “Sultanijin vakuf – naš emanet”, akademski slikar Samir Hažbić pri izradi, posebno je naglasio da na crtežu linije su izvedene slobodno rukom kao što je i džamija Esme Sultanije nastala majstorskom rukom zanatlija, te da intenzitet linije, koji se mijenja, na crtežu govori nam da možda nije do kraja definisana kao što i kompleks džamije Esme sultanije nije, a treba da dobije završni oblik.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Jajce poručili su da je ovo izuzetno važan, ali i odgovoran projekat, istaknuvši da su prošle generacije bile pokretači obnove ovog hajrata, a da je zadatak sadašnjih ali i budućih generacija njegovo potpuno uređenje i očuvanje.

(Preporod.info)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sutra će na mezarju Stražba Bulićima u Jajcu biće ukopano tijelo Begana Majdanca, koji...

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...