Mitrović – Lasić: Gradnja autoputa Sarajevo – Beograd važna za ubrzani razvoj regije

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović izjavio je danas u razgovoru sa ministrom saobraćaja i komunikacija Federacije BiH Denisom Lasićem kako je trasa auto-puta Sarajevo – Beograd – Sarajevo važan projekat na kojem treba zajednički raditi kako bi zaživio, te podsjetio da trasa prolazi kroz oba entiteta.

“Gradnja auto-puta Sarajevo – Beograd važna je za ubrzani razvoj regiona”, naglasio je Mitrović tokom sastanka sa Lasićem u Mostaru.

Povod razgovora je sutrašnji sastanak sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kočom o nastavku i ubrzavanju projekta izgradnje auto-puta Beograd – Sarajevo – Beograd, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Mitrović je istakao da izgradnje auto-puta nije projekat Ministarstva, već “projekat svih nas”.

On je apostrofirao i važnost izgradnje auto-puta kroz Republiku Srpsku na Koridoru Vc, te njegovog spajanja sa auto-putem Beograd – Sarajevo, čime bi se modernom saobraćajnicom povezali Banjaluka i Beograd.

Druge rute, rečeno je na sastanku, podrazumijevaju da spojna tačka između BiH i Srbije bude u Vardištu kod Višegrada.

U saopštenju se napominje da trasa od Sarajeva do Vardišta ima dvije varijante rješenja, koje su u fazi usaglašavanja između entiteta.

Lasić je upoznao Mitrovića o dinamici započetih radova na dijelu auto-puta kroz Federaciju BiH, istakavši da je u planu Javnog preduzeća “Autoceste” Federacije BiH za 2021. godinu izrada glavnog projekta auto-puta na dionici Tuzla-Orašje.

On je naveo da se trenutno usaglašavaju projektni zadatak i idejni projekat sa prostornim planom Tuzlanskog kantona, nakon čega slijedi sprovođenje tendera za usluge projektovanja ove dionice, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka razmijenjene su informacije o daljim aktivnostima na izgradnji auto-puta na Koridoru Vc, posebno etapa koje su u fazi projektovanja i obezbjeđivanja finansijskih sredstava.

Zajednički je ocijenjeno da ove aktivnosti treba ubrzati kako bi se cijela BiH modernom putnom komunikacijom što prije spojila sa zemljama Evropske unije.

Nakon detaljne analize, ministri su zaključili da se sprovode intenzivne aktivnosti na izgradnji dionica auto-puta na Koridoru Vc, te da je ukupno izgrađeno i stavljeno u saobraćaj 92 kilometara auto-puta na ovom koridoru i završene dodatne četiri dionice Svilaj-Odžak, Drivuša-Klopče, Klopče-Donja Gračanica i dio poddionice Donja Gračanica-Tunel Zenica u ukupnoj dužini od 21,43 kilometra, koje će biti puštene u saobraćaj nakon sticanja uslova.

BHRT