Mitrović – Koc: Izgradnja autoceste Sarajevo – Beograd veoma značajna za odnose BiH, Srbije i Turske

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i ambasador Turske u BiH Haldun Koc razgovarali su danas u Sarajevu o nastavku i ubrzavanju realizacije projekta izgradnje autoceste Beograd – Sarajevo.

Povod sastanka je potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Vlade Republike Turske o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima, kojim će biti obuhvaćen i ovaj projekat. Kako je planirano, Sporazum će 16. marta u Ankari potpisati predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

Sagovornici su razgovarali i o Koridoru 5c, mogućnosti što skorijeg potpisivanja Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, kao i Memoranduma o razumijevanju između Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine i Generalne direkcije za civilno zrakoplovstvo Republike Turske.

Ambasador Koc je podcrtao da Turska i dalje u potpunosti stoji iza obećanja da će podržati projekat izgradnje autoceste i brze ceste koja će povezivati glavne gradove BiH i Srbije, što dokazuje i potpisivanje Sporazuma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodika i predsjednika Erdogana, saopšteno je iz Ministarstva.

Mitrović je još jednom zahvalio turskom ambasadoru na podršci za ovaj projekat, ističući da je izgradnja autoceste veoma značajna kako za odnose BiH, Srbije i Turske, tako i za bolju povezanost i privredni razvoj cijelog regiona.

Izražavajući zadovoljstvo zbog činjenice da se ubrzano radi na izgradnji dionice autoceste od Kuzmina do Bijeljine, Mitrović je naglasio da će Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nastojati ukloniti sve administrativne prepreke kako bi otpočela i gradnja autoceste od Bijeljine do Sarajeva, kao i brze ceste od Sarajeva do Višegrada i graničnog prijelaza sa Srbijom, navodi se u saopštenju.

BHRT