Mitropolit Hrizostom za BHRT o Božiću, pandemiji, izboru patrijarha…

O značaju i simbolici Božića, proslavi ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika, ličnoj borbi sa koronavirusom, odnosu Srpske pravoslavne crkve prema pandemiji, izboru patrijarha, te o drugim temama, za BHT1 je govorio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Intervju je na programu večeras od 21 čas.

Nakon smrti patrijarha srpskog Irineja Sinod je donio odluku da patrijaraške dužnosti preuzima Sinod, kojim će do izbora novog patrijarha predsjedavati NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Rođen je 4. marta 1952. godine u selu Vođenici, kod Bosanskog Petrovca. Kršteno ime mu je bilo Rajko. Bogosloviju je završio u manastiru Krki, gde se i zamonašio 20. septembra 1971. godine, uzevši ime Hrizostom. Nedelju dana kasnije rukopoložen je u čin jerođakona, a dvije godine kasnije u čin jeromonaha. Radio je kao sekretar Episkopa dalmatinskog Stefana (Boce) i crkvenog suda.

Studirao je bogosloviju na Aristotelovom univerzitetu u Solunu od 1976. do 1980. godine, kada je i diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

U tron episkopa zvorničko-tuzlanskog ustoličen je 13. jula 2013. godine.

Sabor Srpske pravoslavne crkve je donio odluku 24. maja 2017. da zvorničko-tuzlanski episkop Hrizostom bude mitropolit dabrobosanski.[2] Ustoličen je u Sarajevu 3. septembra 2017.

Episkop Hrizostom govori grčki jezik, a služi se ruskim i francuskim.

BHRT