Misterija požara koji je uništio sarajevsku pijacu: “Sve je počelo prije tri godine”

Podijeli članak:

Za jedan dan na sarajevskoj pijaci Kvadrant nestalo je sve. Ono što ostaje – predmet sudskog spora s privatnim licem i pitanje kome je cilj ova lokacija i za šta? Odgovore je potražila Federalna televizija.

Sve je počelo prije tri i po godine, tvrdi direktor preduzeća Tržnice-pijace Jasmin Terović, navodeći da se u posljednje vrijeme dešavaju čudne stvari kada je u pitanju ova pijaca. Jedna od najčudnijih – sudski spor s privatnim licem.

Čudni notarski ugovori

“Informisani smo prije tri i po-četiri godine da je došlo do prometa ove nekretnine od strane određenih fizičkih lica, da je provedena ostavinska rasprava s navodnim pravnim srodnicima parcele i na osnovu toga napravljena prebilježba u Općinskom sudu u Sarajevu i tražilo se od nas da iselimo iz ove pijace”, priča Terović.

Iz preduzeća Tržnice-pijace su tada uložili žalbu i uočili vrlo čudne notarske ugovore. Ugovorima u kojima kupac kupuje nekretninu od prodavca koji izjavljuje da prodaje kuću i vrt. Kupac u svom kupoprodajnom ugovoru tvrdi da je obišao nekretnine i da takve nekretnine kupuje. Problem je što nikakva kuća ni vrt na ovoj parceli ne postoje. Advokatski tim i nadležne institucije uključene su u ovaj spor. Ipak, tu se ne nazire kraj malverzacijama.

“Interesantno je su osobe koje su prometovale tom nekretninom dolazile kod nas prije nekoliko godina i tražile da uplatimo određeni iznos kako bi nam dale tu parcelu”, dodaje Terović.

Razlog je to više za sumnje, nakon požara.

“Sve oko ove pijace je pod nekim okolnostima koje su malo nerazjašnjene”, ističe Terović.

Efendić “lično posumnjao”

Međutim, ni načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić ni direktor Tržnice-pijace ne dovode u direktnu vezu požar s postojećim sporom. To će, svakako, utvrditi nadležni.

“Moram reći da sam lično posumnjao jučer kada sam vidio prve informacije da je požar. Međutim, ipak, kada sam čuo da su svi boksovi bili otvoreni, da je to u radnom danu, onda je ta sumnja bila manja jer je veća mogućnost da će to neko učiniti u noći”, kaže Efendić.

Tvrdi i da se niko osim Zavoda za izgradnju ne bi trebao uknjižiti kao vlasnik. Inače, u ZK izvatku kao vlasnik parcele upisano je privatno lice, a u posjedu parcele je preduzeće Tržnice-pijace Sarajevo.

“Neka privatna lica u prethodnom periodu su sklapajući, po nama, sumnjive ugovore, uspjeli da neke dijelove tog prostora provedu i uknjiže na svoje ime. Međutim, ono što znam da se u vezi s tim vode sudski sporovi pa čak i jedan krivični postupak. Mislim da su bila i neka hapšenja itd. I to je predmet koji je na sudu. Mislim da se on neće riješiti brzo. Niti ovaj požar može to ubrzati niti usporiti”, dodaje Efendić.

Uviđaj još traje, a iz MUP-a KS-a se još nisu oglasili o zvaničnom uzroku požara.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Život ljudi je postao potpuno umrežen, usljed čega se granice online prostora i stvarnog...

U Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Po kotlinama će biti magle ili niske oblačnosti....

Pripadnici njemačke Savezne policije sinoć su priveli državljanina Bosne i Hercegovine kod kojeg su,...

Dvije teže povrede na radu koje su prijavljene istarskoj policiji dogodile su se protekla...

Austrijska kompanija ASTA počinje s izgradnjom fabrike u Bosni i Hercegovini, tačnije u Cazinu. 

Na društvenim mrežama kruži šok snimak na kom se može primjetiti kako folker Radiša...